Kuva i piše: Ana Ćubela Ja sam osoba koja preteruje u …
Kuva i piše:
Milena Milićević
Kako sam po prirodi gurman i prosto „obožavljem“ eksperimentisanje sa raznim ukusima, lutanje po drugim kuhinjama i istraživanje i isprobavanje novih recepata je moja pasija. Sa druge strane, mislim da sam u prošlom životu bila neka dvorska titularka u vreme Otomanskog carstva, jer obožavam šarenilo, svilu, ručno šivene i izvezene haljine padajućih i lebdećih struktura, zalivene slatkiše i specifičan šmek turske kuhinje i miris tek spremljene hrane. Moj životni san da posetim Istanbul nadam se da ću uskoro ostvariti, a dotle u mojoj kuhinji se najčešće nalaze turski recepti. Možda ne bi trebalo da isključimo ni momenat što su moji preci bili nastanjeni na bosanskom tlu, pa me ne iznenađuje što se uticaj vladavine Turaka na tom podneblju veoma oseća u kuhinji moje porodice ( kulaci – preteča raviola, kuvano testo punjeno mesom pa preliveno mileramom i belim lukom pa zapečeno u rerni, pamuk pita – ručno rađene kore pečene na plotni, sa kuvanim kokošijim mesom i pirinčem, pa kada se pita ispeče, zalije se supom u kojoj se kuvala koka, slatko meso – dugo krčkana piletina sa lukom i suvim šljivama, kapama, baklava…..trenutno mi mozak zablokirao da se setim svega dominantnog na našem jelovniku)
Ovaj doručak sam ukačila na 24 Kitchen kanalu, kod simpatičnog bradonje koji sprema izvorne turske specijalitete, ponekad pomalo prilagođene savremenom dobu. Ovo jelo se jede u Turskoj iz tiganja, a sprema se za celu porodicu. Sastojci svakako pomalo podsećaju na naš sataras ili bećarac, ali verujte mi na reč ( uskoro ćete nadam se osetiti i na svojim nepcima ) da je daleko bolji i drugačiji od pomenute klope. Sprema se veoma brzo, jede još brže
Sastojci:
- Puter
- Jedan ili dva paradajza
- Čili papričica ( može i naša zelena ljuta, ko ne voli ljuto, može običnu svežu papriku)
- Mladi crni i beli luk ( za meru za jednu osobu, treba vam dva struka crnog i jedan belog ili kombinacija, kako volite)
- Malo nane
- Veza korijandera ( može i peršun)
- Jaja ( izvadite ih iz frižidera pre spremanja)
Paradajz očistite od semenki i one vodnjikave sredine ( koje sačuvate da pojedete). Iseckate na kockice ( ja sam čak jednom koristila, u nemanju svežeg, paradajz iz konzerve, samo meso, ne i onu tečnost, odnosno pelat). Puter ste istopili, na to stavite paradajz, vatra na ringli treba da je srednja. To propržite. Dodajte seckani čili, pa i to pržite kratko. Sledeće dodajete iseckan mladi luk i uz mešanje malo pojačate vatru. Pobiberite izdašno, ako volite, i posolite. Kada se to uprži, dodajete seckanu nanu i korijander. Mešate. U tiganju nema tečnosti i ne brinite da će nešto izgoreti. Zatim na spremljenu masu, razbijete jaja. Ko voli može sve to da izmeša i da praktično dobije omlet. Ja volim živkasta žumanca. Ali, varjačom provlačite između jaja, da se belance sjedini sa povrćem. Možete i jedno jaje da ostavite sa žumancetom, a da ovo drugo( ili više) umešate. Kreacija treba da dođe do izražaja……Sklonite sa ringle, i ako vam tiganj drži dugo toplotu, kao moj, ja poklopim dva – tri minuta, da i sa gornje strane žumance se malo „skuva“, ali da ipak bude živkasto. Još jedna varijacija je da, ako volite baš pečeno, tiganj stavite u rernu i tako dovršite jelo.
Uz to je najbolje jesti lepinjice ( ja sam pravila obične lepinje iz tiganja) ili hleb naravno, ali je poenta u nekorišćenju escajga, već umakanja i skupljanja svega iz tiganja ( ili tanjira ako volite tako) hlebom ili lepinjama.
Prijatno.
MNJahhhhh posebno sviDŽAnje za ovo ”ŽIVKASTO” njuma njama!
Može li ovo za večeru?
Ne, u restrikciji samo za doručak. Van nje bi moglo za ručak.
Ovo je tradicionalni Indijski dorucak, idu mina zivce ti Turci koji su sve zivo prisvojili!
Stvarno? Nisam znala