Mekana jaja

06/02/2017

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Ne znam za vas ali ja jedem jaja, barem tri puta nedeljno. I moja mera su tri komada. Ona zadovolje apetit i nisam gladna sledećih pet sati. I onda kada jedem jaja, najčešće ona budu jedina pored hleba. Retko ih jedem sa suhomesnatim ili sa sirom (da, to može ako niste u restrikciji). Uglavnom zato što volim da jedem raznovrsno i ne želim da preterujem sa nekim namirnicama. A kada rasporedim dane (dan za jaja, dan za suhomesnato, dan za sir) čini mi se da imam nabolje izbalansiranu ishranu. Ničega premalo, ničega previše.

A jaja volim na sve načine, ali ne volim kada su prekuvana. Da bi dobila mekana kuvana jaja, kakava volim, stavim ih u hladnu vodu. I vreme kuvanja počnem da računam onda kada voda počne da vri. Da bi bila ovako mekana ne bi trebalo da se kuvaju duže od dva minuta. I treba ih povremeno viljuškom okrenuti u vodi da bi žumance ostalo na sredini koliko je to moguće.

Jutros sam uz jaja jela integralnu pastu. Uzela sam šaku paste i ubacila je u veliku džezvu. Nalila vodom i stavila na ringlu. Integralna pasta se jako brzo skuva. Procedila sam je, vratila u džezvu, dodala malo seckane šunke (da se ne baci), malo mirođije, morske soli i kašiku maslinovog ulja. Sve sam promešala i presula u činijicu.

I to je to.

Prijatno!2 komentara

  1. izvinjavam se za desant na mesto za komentar, ali nikako ne uspevam da ustanovim da li je pogresno konzumirati ribu za dorucak (kuvanu, npr), pozdrav

Ostavite komentar