Mediteranski doručak

15/12/2016
Canon 700 D

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Ovih dana mi je falilo malo sunca. Pa sam odlučila da ga donesem kroz doručak. Podsetila sam se šta jedem kada sam na moru.

U zavisnosti od toga u kojoj mediteranskoj zemlji se nađete, doručak će se razlikovati, ali će svuda imati neke iste elemente. A to su pre svega maslinovo ulje, masline, malo povrća i često sir.

U Grčkoj ćete jesti domaći, uglavnom integralni hleb, koziji ili ovčiji sir, masline i ulje. U Libanu ćete jesti njihove tanke hlebove, humus i maslinovo ulje. U Italiji ili Španiji ćete jesti domaći hleb, šunku (pršutu), maslinovo ulje, sir i paradajz. U Maroku ćete možda dobiti jaja, maslinovo ulje, hleb i sir.

Mediteranska ishrana se već decenijama proglašava za najzdraviju na svetu. Možda su u pitanju namirnice koje se koriste, iako se one razlikuju od zemlje do zemlje. A možda je u pitanju način na koji se jede. Ljudi koji žive na Maditeranu se dosta kreću, dele hranu sa drugim i uživaju u njoj. Jedu više ribe i morskih plodova, a manje crvenog mesa. Užina im se uglavnom sastaoji od orašastih plodova i voća.

Ja sam se danas odlučila za pršutu, doduše crnogorsku, tvrd sir (nisam u restrikciji), maslinovo ulje iz Grčke, crne masline, malo čeri paradajza i ljute papričice. Uz to sam jela i štapić sa maslinama, integralni. Nisam ga pravila, kupila sam u pekari “Hleb i kifle”.

Stapici sa maslinama 5 s

U poslednje vreme često za doručak koristim maslinovo uje. I oko njega se većina stručnjaka slaže da je verovatno najzdravija i najbolja masnoća koja postoji. A ako imate neki problem sa probavom, maslinovo ulje ujutru će ga sigurno rešiti.

Stapici sa maslinama 2 s

Za ručak ću, u duhu Mediterana, jesti morske plodove, a za večeru ribu. Ponekad nije teško podići raspoloženje.

A koga interesuju hrono štapića sa maslinama evo sastava: speltino integralno brašno, ražano brašno, ječmeno brašno, zelena maslina, morska so, prašak za pecivo, belanca, voda i maslinovo ulje.

Stapici sa maslinama 1 sOstavite komentar