Medeni hleb

25/05/2015

Hleb 321 2 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

I ovaj hleb je nastao uz malu pomoć prijatelja. Večita diskusija o tome šta sad probati, kako izmešati brašna je dovela do ove kombinacije. I ispao je odličan, ječmeno brašno stvarno daje poseban šmek hlebu. Samo ga ne bi trebalo koristiti u velikim količina jer bi hleb u tom slučaju bio suv i najverovatnije bi se mrvio.

Iako u njemu nema ništa slatko, ovaj hleb nekako sladi. Ne toliko da vam smeta da jedete slano uz njega, ali kao da ima mrvci meda u sebi. Pa sam ga zato nazvala i Medeni hleb.

Za veknu vam je potrebno:

  • 320 grama speltinog brašna
  • 170 grama ječmenog brašna
  • 90 grama heljdinog brašna
  • po kašiku i po: golice (seme bundeve), suncokreta, susama, lana
  • 1, 5 kašičica morske soli
  • 2 ravne kašičice sode bikarbone
  • 4 kašičice limunovog soka
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 500 militara vode

Sodu bikarbonu i limunov sok ostavite za kraj. Prvo pomešate brašna, semenke i so. Napravite udubljenje i sipate ulje, a zatim i vodu. Sve umešate kašikom ili kutlačom, pokrijete providinom folijom i ostavite preko noći da se fermentiše.

Ukoliko imate drugi ritam, ovo možete da umešate i ujutru, a da uveče pečete hleb.

Po završetku procesa fermentacije (a to može da traje između 8 i 12 sati, kako vam više odgovara) ubacite sodu bikarbonu i limunov sok. Ali kako je smesa tada već jako gusta i lepljiva bilo bi dobro da koristite nastavke za testo na mikseru i da dodajete malo po malo. ja dodam prvo jednu kašičicu sode, pa dobro mutim neko vreme, pa drugu kašičicu sode, pa mutim, pa onda jednu po jednu kašičicu limunovog soka. Tako sam sigurna da će se ravnomerno rasporediti po smesi. Biće vam potrebno malo više snage, ali je dobro za mišiće.

Hleb 321 3 s

U neku širu tepsiju stavite pek papir, a onda i smesu za hleb. Vlažnim rukama je dobro zagladite i po đelji možete da dodate semenke. Ja ovog puta nisam. Pošto se većina ovih naših hlebova peče pokrivena, mi za hleb koristimo vatrostalne činije sa poklopcem. Ako nemate takvu, stavite foliju preko.

Hleb se stavi u hladnu ili blago zagrejanu rernu, a onda se temperatura digne na 250 stepeni. Kada dostigne tu toplotu, tenperaturu možete da smanjite na 230 ili 220. Pekao se sat vremena i petnaest minuta, za svaki slučaj. A kako su rerne različite, a i svako brašno je priča za sebe, uvek probajte čačkalicom pre nego što ga izvadite. ako se za nju nešto lepi, dajte mu još malo vremena.

Kada sam isključila rernu, ostavila sam ga još desetak minuta unutra. Tetka tvrdi da je svaki hleb lepši ako tako malo odstoji. A sa njom ne vredi raspravljati, tako da….

Hleb se sve vreme pekao sa poklopcem.

Isprobajte pa javite kako vam se sviđa.

Prijatno!

Hleb 321 4 s



7 komentara

  1. Probacu bas veceras,ovih dana mi hleb nesto ne uspijeva,unutra mi ostane ljepljiv i nakon pecenja duze od sat vremena,pa cu doslovno pratiti recept i javljam kakav mi ispadne. Jel mogu razano umjesto speltinog brasna i ako mogu mijenja li se kolicina?

  2. Koliko vremena je potrebno da se hladi ovaj hleb, da ne bude gnjecav prilikom secenja? 🙂

  3. Hleb je fenomenalan, u slast sam ga jela za doručak a ako moji kod kuće nisu pojeli ostatak biće i za sutra!

Ostavite komentar