Maslačak u tanjiru

09/05/2016

 

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Ne možete da prođete parkom ili livadom u proleće, a da ne vidite maslačak. Mali žut cvet i stabljika koju okružuje krecavo lišće. Slično je i sa pijacom. U proleće nema tezge sa salatama, a da na njoj nema sremuša i listova maslačka.

Maslacak 1

Od vajkada se koristi u ishrani i za njega kažu da ima mnoga lekovita svojstva. Navodno postoji 20.000 vrsta ove biljke. Ne znam da li svaka sadrži ista svojstva, ali za maslačak jažu da je bogat vitaminom K i A. Odličan je izvor vlakana, vitamina C i B6, kalcijuma, gvožđa, flavonoida….

Maslacak 1 s

Listove najčešće koristim u salati ili na sendvičima. Ali sa niima nikad ne preterujem. Ako kupujete na pijaci, čika i teta će vas upozoriti da ne pravite salatu samo sa maslačkom “jer je mnogo jak”. Ponekad  je pametno slušati starije. Posebno zato što za ovu biljku važi da podstiče mokrenje i da ume da deluje kao laksativ.

Maslacak 2 s

Isto se veruje da je jako dobar u borbi protiv kamena, različitih infekcija i problematičnog stomaka. U Aziji se uzgaja kao lek za jetru. Pored lišća, koristi se i koren maslačka i od njega se pravi čaj. Kažu da je dobar za čišćenje lica. Od cvetova se pravi sirup protiv kašlja.

Lišće maslačka možete da koristite apsolutno za sve. Jedino ga nisam termički obrađivala. Možete da ga stavljate u sendviče, u salate, na jaja, da ga mešate sa mesom… šta god vam padne na pamet….

RECEPTI SA MASLAČKOM:

Domaćinski doručak

Pesto od maslačka i sremuša

Doručak sa pijace

Prolećna salata sa svežim začinima

Piletina sa slačicom

 

 Ostavite komentar