Za razliku od nekih drugih plavih riba, u koje spadaju i losos i tuna, papalina definitivno nije skupa i svako može da je priušti.
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ne možete da prođete parkom ili livadom u proleće, a da ne vidite maslačak. Mali žut cvet i stabljika koju okružuje krecavo lišće. Slično je i sa pijacom. U proleće nema tezge sa salatama, a da na njoj nema sremuša i listova maslačka.
Od vajkada se koristi u ishrani i za njega kažu da ima mnoga lekovita svojstva. Navodno postoji 20.000 vrsta ove biljke. Ne znam da li svaka sadrži ista svojstva, ali za maslačak jažu da je bogat vitaminom K i A. Odličan je izvor vlakana, vitamina C i B6, kalcijuma, gvožđa, flavonoida….
Listove najčešće koristim u salati ili na sendvičima. Ali sa niima nikad ne preterujem. Ako kupujete na pijaci, čika i teta će vas upozoriti da ne pravite salatu samo sa maslačkom “jer je mnogo jak”. Ponekad je pametno slušati starije. Posebno zato što za ovu biljku važi da podstiče mokrenje i da ume da deluje kao laksativ.
Isto se veruje da je jako dobar u borbi protiv kamena, različitih infekcija i problematičnog stomaka. U Aziji se uzgaja kao lek za jetru. Pored lišća, koristi se i koren maslačka i od njega se pravi čaj. Kažu da je dobar za čišćenje lica. Od cvetova se pravi sirup protiv kašlja.
Lišće maslačka možete da koristite apsolutno za sve. Jedino ga nisam termički obrađivala. Možete da ga stavljate u sendviče, u salate, na jaja, da ga mešate sa mesom… šta god vam padne na pamet….
RECEPTI SA MASLAČKOM:
Domaćinski doručak
Pesto od maslačka i sremuša
Doručak sa pijace
Prolećna salata sa svežim začinima
Piletina sa slačicom