U zavisnosti od “pokrivača” može i za ručak i za večeru
Kuva i piše:
Mirjana Đurđević
Kad je kiša – blato je, govorio je moj profesor hemije u gimnaziji. Što me se nije posebno ticalo sve do pre par godina, kada je posađen vinograd i kada su meteorološki uslovi počeli da mi diktiraju život i raspoloženje. Dakle kiša je, ne može se u vinograd od blata do kolena i jedino što mi preostaje jeste da se igram u kuhinji seoske kuće sa ograničenim izborom namirnica.
Hleba ponestaje pa sam prvo umesila Aninu malu pogaču sa suvim paradajzom – bez paradajza, zaboravila teglu u Beogradu. U frižideru imam oko 1.5 kg svinjskih rebara, gotovo bez trunke masnoće. I šta još? Potražićemo po kredencu…
Dakle:
- 1.5 kilogram svinjskih rebara
- so
- beli luk u prahu
- kumin
- aleva paprika
- tucana paprika
- paradajz pire
- soja sos
- belo vino
Rebra prvo okrenuti mesnatom stranom na dole i oštrim nožem sa kostiju skinuti opnu. Najlakše je zaseći opnu duž najdužeg rebra a zatim je pažljivo sljuštiti.
Istrljati ceo komad mesa suvim začinima. U činijici izmešati paradajz pire, vino i soja soj u razmeri 1:1:1/3. Polovinom marinade premazati meso. Staviti u vatrostalnu posudu pod foliju i peći u rerni.
Dužina pečenja zavisi od veličine komada mesa, toga koliko je mastan i koliko pečeno meso volite. Generalno postoje dve varijante – duže pečenje na nižoj temperaturi i kraće na višoj. Prva je, kažu, bolja, ali ja ne spadam u posebno strpljive osobe, dakle 220C, oko sat vremena. S vremena na vreme ga treba pogledati i premazati sa još malo marinade.
Kada je meso skoro pečeno, preliti ga sa ostatkom marinade, skinuti foliju i ostaviti da dobije koricu.
Ukoliko niste na hrono ishrani koristite kečap a u marinadu dodajte i kašičicu-dve smeđeg šećera ili meda. Ovo malo soja sosa neće vam naškoditi.
PS. Isečeno je malo mutno na slici. Morala sam da ga iznosim na trem za slikanje….