Mamina pogača zvana “da ima za decu”

02/05/2019
Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Verovatno već svi znate da su moja mama i tetka odlične kuvarice. Posebno mama, mada ona baš i ije imala mnogo prilike da gostuje na blogu. Okupirana je unucima i tek tu i tamo je uhvatim za neku ideju ili recept.

Sad za uskrs je bilo pitanje šta praviti za Pidžama party. I krene ona tako da nabraja prethodni dan, okrete se po kuhinji, uhvati žutu i prelepu pogaču i pita: “Hoćeš ovu za decu”. Napravi ona tako po nešto da deca imaju šta da grickaju kada se probude. Posebno moja sestričina Nika. Samo mulja nešto po ustima i viče “još”.

Utmem ja onu pogaču, pomirišem, bogami dobra. Šta dobra – odlična! Ali je sa belim brašnom i kvascem.

Spakujem ja nju u kesu, uzmem odokativan recept i odlučim da je prevedem na hrono.

Pogledajte kako se lako i brzo pravi:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/671459426620161/

I recept je zaista jednostavan i prilagodljiv. A ako hoćete poseban šmek, zagrejte rernu na 250 stepeni sve sa nekom okruglom tepsijom okrenutom naopačke.

Potrebno vam je:

  • 300 gr speltinog brašna
  • 3 kašike ražanog brašna + za doradu
  • 3 kašike maslinovog  ulja (ja sam stavila 100 ml)
  • Prstohvat ili dva morske soli
  • 200 ml tople vode
  • 1/2 praška za pecivo

 

Prvo pomešate vodu, so i prašak za pecivo, a zatim dodajte polovinu brašna, ulje, pa drugu polovinu brašna. I mutite. Ako imate mikser ta testo još bolje. Da što vie vazduha uđe u testo.

Ja sam koristila Bosch OptiMUM 1500. Ovo za testo mu je samo osnovna funkcija, ima još milion drugih. I definitivno je najbolja stvar za kuhinju. Onaj ko ima sve njegove delove, a mogu parcijalno da se uzimaju na osnovni paket, tom nije potrebno bilo šta više u kuhinji.

Elem, da se vratimo mi na maminu pogaču za decu.

Kada je lepo unutite, pospite još malo brašna po radnoj ploči pa je zamesite. U videu gore možete da vidite kako testo treba da izgleda. Razvučete ga, prebacite na vrelo dno tepsije koja je bila u rerni, ali na tepsiju stavite malo brašna. Prošarate nožem i pravac u rernu na nekih 20 minuta na 220 stepeni.

Ovako je sve izgledalo na kraju:

Nije ispala žuta i visoka kao mamina, ali sam je namerno tanju i pravila da bi bila brže gotova, ali je ispala odlično. Pssssst, nemojte da kažete mami, ali je ispala i bolje. Njena je imala lepšu boju i bila je mnogo mekša, ali je ova naša imala neki daleko puniji ukus i spolja bila hrskavija. I samo je iylomite rukama po šarama koje ste napravili.

Isprobajte recept i javite kako je vama ispala.Ostavite komentar