Kuva i piše: Ana Ćubela I opet je došlo vreme da …
Kuva i piše:
Ana Anufrijev
Opet kačamak za doručak?! Da, ali malo je drugačiji.
Kačamak od prosa spremam od celog zrna. Iskreno, ne volim proseno brašno. Kao i uvek kada je reč o celom zrnu, žitarice se potope tokom noći da bi se neutralisala fitinska kiselina. Ujutru se isperu i kuvaju u svežoj vodi. Proso kuvam 15 – tak minuta i još 5 minuta ostavim ga poklopljenog na ugašenoj ringli. Za to vreme tostiram semenke (susam, golica, suncokret).
Ovaj sam baš nabildovala. Ima se, može se! 😀😄 Stavila sam kocku mrvljenog zlatarskog sira i sitno naseckala svinjsku pečenicu a onda sam u njega umešala i malu vezu svežeg peršuna. Vitamin C je jako dobar za mladalački izgled, pa vi slobodno povećajte količinu peršuna, ukoliko smatrate da vam je potrebno 😉.
Odozgo tostirane semenke i to je to za danas. Kombinacija je dobitna, a vi probajte…
koliko prosa i vode
Proso se kuva u dva puta više vode. A količina zavisi od vas. Ja sam obično spremala manju šolju prosa.