Mali hleb

04/10/2015

Mali razani hleb 1 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

I ranije sam pravila lepinje i hlebove sa ražanim brašnom i ječmenim, ali sam ovog puta htela da isprobam recept Danijele Šćepanović. Ona hleb umesi, ne pravi žitku smesu kao mi.  Po njenom receptu ide 500 grama ražanog brašna i 300 grama ječmenog, malo više od pola litre vode. Zamesi se mekano testo, oblikuje disk i peče. Kako je za mene to ogroman uhleb, ja sam količine smanjila. Da probam.

Stavila sam:

  • 100 grama ražanog brašna
  • 60 grama ječmenog brašna
  • dve kašičice praška za pecivo
  • polovinu kašičice soli

Kiselu vodu nisam merila, dodavala sam po malo dok nisam napravila nešto što liči na mekano testo. Sa ražanim brašnom koje ume da bude baš krupno mleveno, to nije uvek savršeno. Izvaljala sam veknicu, malo je zarezala nožem i pekla na 220. Bio je gotov za pola sata.

Mali razani hleb 3 s

Kada je bio gotov ostavila sam ga da se malo prohladi, jer ove integralne hlebove ne treba seći dok su vreli. Carnex-ovu stišnjenu šunku sam isekla na trakice. Namazala sam parčiće puterom, u krug stavila šunku i napravila mala gnezda koje sam punila maslinama. Eto ideje ako imate decu ili vam neko dolazi u goste. Uz ove mini sendviče je savršeno išlo kiselo mleko.

Hleb je bio jako ukusan, ali je imao malo tvrdju koricu. Meni to ne smeta, volim kada hrska. Ali nisam sigurna kako bi hleb izgledao sledeći dan. Ovaj je bio mali i ceo je nestao. Mislim da nisam dodala dovoljno vode dok sam ga mesila. Sledeći put ću povećati količinu za mrvicu.

Mali razani hleb 2 s2 komentara

  1. Kako uspete da Vam hleb ima kompaktnost, tj da se ne mrvi korica i da može lako da se seče?

    1. To zavisi od brašna koje koristite i od pečenja. Dobro je da se peče na nižoj temperaturi da se lepo isuši. Ali opet da se ne presuši.

Ostavite komentar