Kuva i piše: Ana Ćubela Već duže vreme se meračim da …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Nema ništa lepše od domaćeg hleba. Samo je jedini problem s ovim našim hrono hlebovima to što se dugo peku. Pa zato u poslednje vreme pravim manje i tanje hlebove. Ovaj je bio gotov za nekih 40 do 45 minuta.
Potrebno vam je:
- 110 gr ražanog brašna
- 60 gr ječmenog brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
- Prstohvat morske soli
- 150 ml vode
- 1 kašika maslinovog ulja + za premazivanje
- Dva do tri prstohvata kima i krupne morske soli za posipanje
Najbolje bi bilo da pomešate brašna, so, vodu i maslinovo ulje i ostavite smesu da se fermentiše, pa da pred pečenje dodate prašak za pecivo. Ovog puta nisam imala vremena za to, pa sam hleb odmah smućkala i ispekla.
Prvo uključite rernu na nekih 210 stepeni.
Pomešajte brašno, so i prašak za pecivo. Dodajte ulje i vodu i kašikom lepo umutite testo. U pleh stavite pek papir pa na sredinu izručite smesu. pokvasite ruke pa formirajte disk i lepo ga istanjite. Možda na prst i po visine. Tako će se brže ispeći. Zagladite mokrim rukama površinu pa je premažite maslinovim uljem. pospite kimom i morskom solju, malo ih utrapkajte po površini.
Stavite pleh u zagrejanu rernu i pecite. Proverite čačkalicom da li je gotov. Zabodite u veknu i izvucite. Ako se nešto lepi za čačkalicu, ostavite hleb još malo.
Svako brašno je drugačije, svaka rerna je priča za sebe. Nekome će biti potrebno manje vremena za pečenje, nekome više.
Kada hleb bude gotov, uvijte ga u suvu krpu i ostavite tako da se ohladi.
S obzirom na to da ima dosta ječmenog brašna u odnosu na ukuono brašno, ovaj hleb će se malo mrviti. Ali će opet moći dobro da se seče. Što je neko univerzalno merilo za to da li je hleb uspeo. Jeste.
Ujutru sam napravila pesto od mirođije.
Potrebno vam je:
- 1 veza mirođije
- 1 do 1,5 dcl maslinovog ulja
- malo limunovog soka
- 1 manji čen belog luka
- prstohvat morske soli
Sve stavite u blender i dobro izblendirajte dok ne dobijete homogenu smesu.
U ovaj hleb i pesto su lepo išla kuvana jaja.
Prijatno!