Male palačinke s ovsenim i heljdinim brašnom

06/09/2017

 

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Najgora stvar koja može da vam se desi posle odmora jeste prehlada. Ali tako to ide kada nastavite da nosite letnje stvari na skoro 15 stepeni.

Elem, moj povratak korenima traje. Prvo veče sam malo prekršila sopstvena pravila pa popila par čaša vina sa familijom na večeri, ali ostalo ide kako treba. Juče sam ujutru jela burek s mesom, domaći naravno. Ceo prethodni dam mi se motao po glavi i morala sam da ga napravim. Za ručak je bio juneći gulaš, ali nije bio za slikanje. Užina bademi, a večera tuna.

Evo kako je deo dana izgledao:

Doručak

Užina

#almonds #snack

A post shared by Ana Cubela (@hronokuvarica) on

Večera

Ovog jutra nastavljam sa popravljanjem. Pravila sam mini palačinke, one su zgodne kada hoćete da napravite nešto brzo i sa onim što imate u kući. Koristila sam ovseno i heljdino integralno brašno. Ta dva brašna su pogodna za one koji imaju intoleranciju na gluten. Mada bi oni sa ozbiljnim alergijama trebalo oprezno i sa ovim brašnima jer imaju protein sličan glutenu. Ali su svakako dobra brašna kada je mršavljenje u pitanju. Jedino što se sa njima jako teško radi, pa su dobra za baš ovakve stvari.

Za jednu osobu:

  • 2 kašike ovsenog brašna
  • 1 kašika heljdinog brašna
  • 1 belance
  • 50 ml obične vode
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • prstohvat himalajske soli
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika putera (opciono)

Prvo sam umutila belance, ali ne da dobijem šam, već samo da počne da peni. Zatim sam dodala brašna, so, prašak za pecivo i vodu. Na kraju sam u sve umešala i maslinovo ulje.

Za jednu malu palačinku je dovoljno pola kutlače. Pekla sam po dve odjednmom u tiganju za palačinke. Od ove smese sam dobila 5 komada. Kada su bile gotove, u tiganj sam ubacila puter i rastopila ga. A zatim prelila palačinke. Ovseno brašno ume sve da suši, pa peciva ili palačinke s njim nije loše zaliti nečim. Ja obično ujutru koristim maslinovo ulje za prelivanje peciva, ali mi se danas baš ovako jelo.

Uz palačinke sam jela gruyere. U pitanju je švajcarski sir, odatle sam ga i dobila na poklon. To je stari i tvrd sir, veoma specifičnog ukusa. Postoje blage, ali i izuzetno jake varijante. Jednu tako jaku varijantu sam probala pre mnogo godina dok sam boravila u Švajcarskoj. Nismo gledali oznake na pakovanjima i uzeli smo verovatno najsmrdljiviji koji postoji. Ukus je bio intezivan, a miris neopisiv. Bilo je teško izdržati ga i na otvorenom prostoru. Ovog puta sam dobila mnogo blaže varijante i uživam u njima.

Oni koji su u restrikciji uz ove male palačinke mogu bilo koji drugi sir ili suhomesnato ili jaja. Slažu se sa svime.

Nisam uspela sve da pojedem, sir je baš jak. Završila sam sa 3, 5 palačinke i nešto malo sira u tanjiru. Ljutenica je dobrim delom nestala. Baš mi prija ovih dana.

Prijatno!

PS. Kao što sam obećala, nastaviću da stavljam slike na Instagram kad god mogu, a onda i na blogu.Ostavite komentar