Transformation – Mala sarma

19/03/2015

Sarma2-s

Kuva i piše:

Robert Denić

robert-denic-profil-200

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

TRANSFORMATION

Malo ljudi zna da je jelo sarma vezano za Asirce starosedeoce Mesopotamije. Oni su svoju prvu sarmu smotali davno pre Hrista. Danas se tradicionalno sprema u Srbiji, Grčkoj, Turskoj… Motaju je sa listovima od kiselog kupusa, vinove loze, zelja…sa mlevenim mesom,pirinčem… Ja je volim isključivo sa listovima od kiselog kupusa. Po meni joj to daje neki poseban šmek. Volim da je što manja kad se smota, manje nadeva a više kupusa koji hrska kad je zagrizete. Nisam je napravio po našem tradicionalnom receptu, hteo sam da bude malo drugačija i mislim da mi je uspelo. Nadam se da će je neko od vas napraviti po ovom receptu, probati i javiti utiske.

– 350 gr mlevenog mesa ( ja sam odabrao svinjetinu )

– manja glavica kiselog kupusa (oko 1,5 kg )

Sitno iseckani luk prodinstati, dodati meso i dinstati ga dok ne promeni boju. Skloniti sa rigle i dodati so, biber, alevu papriku, sitno seckanu čili papriku i bosiljak. Sve lepo promešati da se sastojci dobro sjedine. Po želji smotajte sarme ( manje, veće ). Posudu namažite kašikom masti. Na dno stavite par listova kupusa, poredjajte sarme, zalijte ih mlakom vodom u koju ste dodali malo aleve paprike i sve to prekrijete sa listovima kupusa. Ja sam je pekao 3 sata u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pola sata pred kraj pečenja sam skinuo listove kupusa koji su bili na vrhu da se sarma malo zapeče.

PLAY



Ostavite komentar