Osvežavajuće i, naravno, ukusno
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Imam osećaj kao da je neko ovih dana na mene bacio prokletsvo integralnog brašna. Spelte nigde nema, osim one preskupe, a nisam baš toliko bogata. Dve poslednje kese ražanog brašna su bile užasne, čudno mlevene, sve sam sa njim teško radila. Pšenično integralno mi nikad nije bilo visoko na spisku, i koristim ga kao po kazni u poslednje vreme.
Pošto mi je pre neki dan hleb, iz čista mira, pukao (i dalje mislim da je neko petljao nešto sa testom iz mene, jer se meni to retko dešava), odlučila sam da se vratim dobroj, staroj Maloj pogači. Ali sa izmenama, jer je već dugo ne pravim po ovom originalnom receptu.
Stavila sam:
- 3 čaše brašna (pola graham, pola ražano)
- 1 čašu kisele vode
- 4 iseckana sušena paradajza
- 1 kašičica morske soli
- 1/2 kašičice kumina
- 1/2 kašičice belog luka u prahu
- 1/2 praška za pecivo
- 2 kašike maslinovog ulja
Prvo sam umešala suve sastojke, dodala ulje, paradajz i vodu. Zamesila sam loptu i ostavila je da odstoji do se rerna sa plehom unutra nije zagrejala.
Stavila sam pek papir na pleh, a zatim oblikovala disk, koji sam lepo nauljila i posula krupnom morskom solju.
Stavila sam u rernu koju sam zagrejala na 250 stepeni, a onda, kada sam stavila pogaču, smanjila na 220.
Bila je gotova za dvadesetak minuta.
Prijatno!
ps. Ja nisam u restrikciji pa mešam mlečne proizvode sa jajima
Sta da stavim umesto graham brasna?
Stavite speltu i ražano brašno.
Hvala!