Mala pogača sa mekinjama

21/07/2015

Mala pogaca sa mekinjama 3 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Koliko god volim da putujem i da probam drugačije stvari, toliko volim i da se vratim kući i uživam u stvarima na koje sam navikla. Na primer, u spremanju doručka.

I ovo je  pecivo koje se lako i brzo pravi.

Potrebno vam je:

  • 200 grama ražanog brašna
  • 2 pune kašike speltinih mekinja
  • 1 kašika smrvljenog lana
  • kašičica soli
  • 2 ravne kašičice praška za pecivo
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 150 militara vode
  • krupna morska so i kim za posipanje

Prvo umešate sve suve sastojke.

Mala pogaca sa mekinjama 7 s

Zatim dodate ulje i vodu. Sve izmešate kašikom a onda testo prebacite na pobrašnjenu površinu i umestite mekano i glatko testo.

Mala pogaca sa mekinjama 6 s

Ostavite ga da malo stoji, a za to vreme zagrejete rernu zajedno sa plehom. Kada temperatura dostigne 200 do 22 stepeni (zavisi od rerne), izvadite pleh, stavite pek papir, a na njega testo koje ste pre toga premazali sa malo ulja i posuli kimom i krupnom soli, a onda zasekli nožem.

Mala pogaca sa mekinjama 5 s

Peče se oko dvadesetak minuta.

Kada pogača bude gotova, uvijte je u mokru krpu da se malo prohladi. posle desetak minuta će biti spremna za sečenje.

Mala pogaca sa mekinjama 1 s

Uz pogaču je išla kajgana sa peršunom i malo čeri paradajza.

Mala pogaca sa mekinjama 2 s

Mala pogaca sa mekinjama 4 s

I peršun i čeri su, naravno, sa moje terase. Divota!

Prijatno.



9 komentara

    1. Kad bi čovek mogao svima vama da ugodi 🙂 . Na blogu ima više od 100 recepata za peciva i sva brašna koristim. Nekada sam više koristila speltu, ali je ona ljudima skupa pa sam zbog njih počela da pravim više sa ražanim u poslednje vreme. Od dozvoljenih brašna ta dva su jedina, da kažem, normalna za mešenje. Od ostalih se testo raspada pa se zato manje dodaju.

  1. ja mogu komentar u vezi persuna na terasi, izgleda da nema dovoljno vode i pokidaj mu to zuto lisce okolo sto je zastarelo jer ono ima infekciju pa da ti se ne prenosi na novo mlado lisce, ukoliko nadjes vremena i za to ili zaduzi tetku. ovo je savet od poljoprivrednog strucnjaka, kvalifikovanog seljaka koji se jos uvek bavi svojom proizvodnjom zacina i povrca i nekog voca koje moze da rasti pored mora. nazalost nema sljiva, oraha i manje kosticavog voca jer njima treba hladna klima, dobra zima, a ovde je nema. ovde imamo avocado, paw paw, pasionfruit, limun, pomorandze, limes, cumcquats, mango i drugih. uspesan rad i veliki pozdrav.

    jos nesto ovde kod nas ne prave jecmeno brasno ali ima ovseno i leblebijino – besan, chick pea flour.
    htela sam nesto i da upitam, da li moze chia seeds da se melje i stavlja u hleb ili je bolje cela zrna i koliko je dobro da se dodaje?
    hvala i pozdrav opet.

    1. Hvala za savet. Kod mene je na terasi ovih dana bilo pakleno i sve je krenulo da se suši. Što se tiče brašna, mogu sva koja ste nabrojali, ne mora ječmeno. A što se chia semenki tiče, one moggu da se kosriste samo ja sa njima još ništa nisam pravila. Dobila sam na poklon kesu pa ću eksperimentisati sledećih dana. Tako da nemam odgovor za mlevenje. Nisam se njima mnogo do sad bavila.

Ostavite komentar