Mala pogača sa mekinjama

21/07/2015

Mala pogaca sa mekinjama 3 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Koliko god volim da putujem i da probam drugačije stvari, toliko volim i da se vratim kući i uživam u stvarima na koje sam navikla. Na primer, u spremanju doručka.

I ovo je  pecivo koje se lako i brzo pravi.

Potrebno vam je:

  • 200 grama ražanog brašna
  • 2 pune kašike speltinih mekinja
  • 1 kašika smrvljenog lana
  • kašičica soli
  • 2 ravne kašičice praška za pecivo
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 150 militara vode
  • krupna morska so i kim za posipanje

Prvo umešate sve suve sastojke.

Mala pogaca sa mekinjama 7 s

Zatim dodate ulje i vodu. Sve izmešate kašikom a onda testo prebacite na pobrašnjenu površinu i umestite mekano i glatko testo.

Mala pogaca sa mekinjama 6 s

Ostavite ga da malo stoji, a za to vreme zagrejete rernu zajedno sa plehom. Kada temperatura dostigne 200 do 22 stepeni (zavisi od rerne), izvadite pleh, stavite pek papir, a na njega testo koje ste pre toga premazali sa malo ulja i posuli kimom i krupnom soli, a onda zasekli nožem.

Mala pogaca sa mekinjama 5 s

Peče se oko dvadesetak minuta.

Kada pogača bude gotova, uvijte je u mokru krpu da se malo prohladi. posle desetak minuta će biti spremna za sečenje.

Mala pogaca sa mekinjama 1 s

Uz pogaču je išla kajgana sa peršunom i malo čeri paradajza.

Mala pogaca sa mekinjama 2 s

Mala pogaca sa mekinjama 4 s

I peršun i čeri su, naravno, sa moje terase. Divota!

Prijatno.



9 komentara

    1. Kad bi čovek mogao svima vama da ugodi 🙂 . Na blogu ima više od 100 recepata za peciva i sva brašna koristim. Nekada sam više koristila speltu, ali je ona ljudima skupa pa sam zbog njih počela da pravim više sa ražanim u poslednje vreme. Od dozvoljenih brašna ta dva su jedina, da kažem, normalna za mešenje. Od ostalih se testo raspada pa se zato manje dodaju.

Ostavite komentar