Kuva i piše: Ana Ćubela Post uveliko traje, a ja skoro …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Koliko god volim da putujem i da probam drugačije stvari, toliko volim i da se vratim kući i uživam u stvarima na koje sam navikla. Na primer, u spremanju doručka.
I ovo je pecivo koje se lako i brzo pravi.
Potrebno vam je:
- 200 grama ražanog brašna
- 2 pune kašike speltinih mekinja
- 1 kašika smrvljenog lana
- kašičica soli
- 2 ravne kašičice praška za pecivo
- 2 kašike maslinovog ulja
- 150 militara vode
- krupna morska so i kim za posipanje
Prvo umešate sve suve sastojke.
Zatim dodate ulje i vodu. Sve izmešate kašikom a onda testo prebacite na pobrašnjenu površinu i umestite mekano i glatko testo.
Ostavite ga da malo stoji, a za to vreme zagrejete rernu zajedno sa plehom. Kada temperatura dostigne 200 do 22 stepeni (zavisi od rerne), izvadite pleh, stavite pek papir, a na njega testo koje ste pre toga premazali sa malo ulja i posuli kimom i krupnom soli, a onda zasekli nožem.
Peče se oko dvadesetak minuta.
Kada pogača bude gotova, uvijte je u mokru krpu da se malo prohladi. posle desetak minuta će biti spremna za sečenje.
Uz pogaču je išla kajgana sa peršunom i malo čeri paradajza.
I peršun i čeri su, naravno, sa moje terase. Divota!
Prijatno.
Divno a zdravo.
Zašto stalno ražano brašno , može li i drugo brašno ?
Kad bi čovek mogao svima vama da ugodi 🙂 . Na blogu ima više od 100 recepata za peciva i sva brašna koristim. Nekada sam više koristila speltu, ali je ona ljudima skupa pa sam zbog njih počela da pravim više sa ražanim u poslednje vreme. Od dozvoljenih brašna ta dva su jedina, da kažem, normalna za mešenje. Od ostalih se testo raspada pa se zato manje dodaju.
Mogu li umesto speltinih – ovsene mekinje?
Mogu naravno.
Da li ide obična voda ili kisela?
Verovatno nisam imala kiselu, pa sam stavila običnu 🙂 .