Brzo i lako
Kuva i piše:
Ana Anufrijev
Bosiljak u hlebu, mirođija na hlebu
Ovo je ona vrsta malih pogača koja uvek uspe. Peče se ekonomično u okrugloj vartostalnoj činiji uz još nešto u rerni.
Mere su ipak odokativne, a struktura koja treba da se dobije je nešto mekša, lepljiva i varjačom se izliva u posudu za pečenje. Ovo su sastojci (vodu na žalost nisam merila):
- 6 supenih kašika mlevenog lana
- 1 čaša integralnog pšeničnog
- 1 časa heljdinog
- 1 ravna kašika rastopljenig putera (može i mast)
- so, 1/2 pzp, seckani bosiljak, susam i kim ili šta ko voli.
Svi ovi sastojci umese se sa kiselom vodom. Vode treba toliko da dobijete tu strukturu zvanu hrono, odnoso gustu smesu, a ne testo koje se mesi rukama. Dakle, ne mesite rukama, već samo varjačom. Masa se ne odvaja od zidova činije, ona je jako lepljiva. Količina je mala, ide i lako i brzo.
Masa se izlije na pek papir, mokrim rukama poravnja, pospe semenkama lana, golice i suncokreta i hleb se peče poklopljen oko 1 sat i još 15-tak min otklopljen na 200 stepeni.
A ova bela kugla je umrvljeni zlatarski sir (2 tanke kocke), sitno seckani krastavac i puno mirodjije…