Mala pogača koja uvek uspe

08/08/2015

Pogaca koja uvek uspe s

Kuva i piše:
Ana Anufrijev

Ana Anufrijev profil s

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Bosiljak u hlebu, mirođija na hlebu

Ovo je ona vrsta malih pogača koja uvek uspe. Peče se ekonomično u okrugloj vartostalnoj činiji uz još nešto u rerni.

Mere su ipak odokativne, a struktura koja treba da se dobije je nešto mekša, lepljiva i varjačom se izliva u posudu za pečenje. Ovo su sastojci (vodu na žalost nisam merila):

  • 6 supenih kašika mlevenog lana
  • 1 čaša integralnog pšeničnog
  • 1 časa heljdinog
  • 1 ravna kašika rastopljenig putera (može i mast)
  • so, 1/2 pzp, seckani bosiljak, susam i kim ili šta ko voli.

Svi ovi sastojci umese se sa kiselom vodom. Vode treba toliko da dobijete tu strukturu zvanu hrono, odnoso gustu smesu, a ne testo koje se mesi rukama. Dakle, ne mesite rukama, već samo varjačom. Masa se ne odvaja od zidova činije, ona je jako lepljiva. Količina je mala, ide i lako i brzo.

Masa se izlije na pek papir, mokrim rukama poravnja, pospe semenkama lana, golice i suncokreta i hleb se peče poklopljen oko 1 sat i još 15-tak min otklopljen na 200 stepeni.

A ova bela kugla je umrvljeni zlatarski sir (2 tanke kocke), sitno seckani krastavac i puno mirodjije…

 

 

 



Ostavite komentar