Mala pogača od tri vrste brašna

27/07/2016

POgaca CR 5 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Ovog jutra nešto sasvim jednostavno. U poslednje vreme mi se smanjio apetit, čak i za doručak, pa ne eksperimentišem mnogo. Malo domaćeg peciva, neki nama. Jaja ili suhomesnato. Mada i suhomesnato u poslednje vreme retko jedem. Jedno vreme sam ga jela od jednom do tri puta nedeljno, sada umem da preskočim celu sedmicu.

Pre neki dan sam pojela samo dva parčenceta hleba i kiselo mleko. Izgleda da vreme na mene utiče više nego obično. A valjda i to dolazi sa godinama, baš kao veći stomak, bore ili podbradak 😉 .

Potrebno vam je:

  • 60 grama ražanog
  • 60 grama ječmenog
  • 30 grama heljdinog
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1/2 ravne kašičice sode bikarbone
  • 3 kašičice limunovog soka
  • 1,5 decilitar kisele vode

Prvo uključite rernu, da biste skratili vreme pripreme i da bi rerna bila već topla kada stavite testo u nju.

Prvo umešajte brašna, so i sodu bikarbonu. Zatim dodajte ulje, kiselu vodu i limunov sok. Sve dobro promešajte i mokrim rukama formirajte lepinju. Ili malu pogaču.

U pleh stavite pek papir a zatim špreko i testo. Vrhom noža napravite šare po poivršini, ukoliko želite da se malo raspuca. Ukoliko ne želite, površinu dobro zagladite mokrim rukama. Ja sam preko šara posula i malo ražanog brašna. Pogaču sam stavila u rernu i pekla dvadesetak minuta na 210 stepeni.

POgaca CR 2 s

Kada je izvadite, ostavite je da se malo prohladi pa je tek onda secite. Ja sam mogla da sačekam još malo.

Pogaca CR 7 s

Uz nju sam imala namaz od mladog sira i peršuna.

Pogaca CR 4 s

Potrebno vam je:

  • Dobra kocka mladog sira, oko 125 grama
  • 1/2 manje veze peršuna
  • 1/2 kašičice tucane paprike
  • Prstohvat morske soli

Mlad sir dobro izgnječite viljuškom da postane homogena smesa pa dodajte malo soli i promešajte. Peršun iseckajte na sitno pa ubacite i njega, kao i tucanu papriku. Nju stavite po ukusu. neko voli više, neko manje. Sve lepo promešajte i spremno je za služenje.

Pored namaza, naseckala sam i malo dimljenog bataka.

Pogaca CR 3 s

Prijatno!

Pogaca CR 8 s

PS. Fotografije su napravljene apartom Canon 70 D. I možda ćete primetiti da su bolje na slikama malo življe. To sam postigla tako što sam u opcijala za fotografisanje sa Neutral prebacila na Landscape. Vredi igrati se sa programima.



3 komentara

  1. Pratila sam sve korak po korak I moj hljeb je tanak I mali. ni nalik ovom. Ne znam sta radim pogresno

  2. Nedavno sam ga kupila, u vecoj je kutijici. Moze biti. Pokusacu sa novim. hvala vam 🙂

Ostavite komentar