Kuva i piše: Ana Ćubela Verovali ili ne, ali ovo mi …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ovog jutra nešto sasvim jednostavno. U poslednje vreme mi se smanjio apetit, čak i za doručak, pa ne eksperimentišem mnogo. Malo domaćeg peciva, neki nama. Jaja ili suhomesnato. Mada i suhomesnato u poslednje vreme retko jedem. Jedno vreme sam ga jela od jednom do tri puta nedeljno, sada umem da preskočim celu sedmicu.
Pre neki dan sam pojela samo dva parčenceta hleba i kiselo mleko. Izgleda da vreme na mene utiče više nego obično. A valjda i to dolazi sa godinama, baš kao veći stomak, bore ili podbradak 😉 .
Potrebno vam je:
- 60 grama ražanog
- 60 grama ječmenog
- 30 grama heljdinog
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1/2 ravne kašičice sode bikarbone
- 3 kašičice limunovog soka
- 1,5 decilitar kisele vode
Prvo uključite rernu, da biste skratili vreme pripreme i da bi rerna bila već topla kada stavite testo u nju.
Prvo umešajte brašna, so i sodu bikarbonu. Zatim dodajte ulje, kiselu vodu i limunov sok. Sve dobro promešajte i mokrim rukama formirajte lepinju. Ili malu pogaču.
U pleh stavite pek papir a zatim špreko i testo. Vrhom noža napravite šare po poivršini, ukoliko želite da se malo raspuca. Ukoliko ne želite, površinu dobro zagladite mokrim rukama. Ja sam preko šara posula i malo ražanog brašna. Pogaču sam stavila u rernu i pekla dvadesetak minuta na 210 stepeni.
Kada je izvadite, ostavite je da se malo prohladi pa je tek onda secite. Ja sam mogla da sačekam još malo.
Uz nju sam imala namaz od mladog sira i peršuna.
Potrebno vam je:
- Dobra kocka mladog sira, oko 125 grama
- 1/2 manje veze peršuna
- 1/2 kašičice tucane paprike
- Prstohvat morske soli
Mlad sir dobro izgnječite viljuškom da postane homogena smesa pa dodajte malo soli i promešajte. Peršun iseckajte na sitno pa ubacite i njega, kao i tucanu papriku. Nju stavite po ukusu. neko voli više, neko manje. Sve lepo promešajte i spremno je za služenje.
Pored namaza, naseckala sam i malo dimljenog bataka.
Prijatno!
PS. Fotografije su napravljene apartom Canon 70 D. I možda ćete primetiti da su bolje na slikama malo življe. To sam postigla tako što sam u opcijala za fotografisanje sa Neutral prebacila na Landscape. Vredi igrati se sa programima.
Pratila sam sve korak po korak I moj hljeb je tanak I mali. ni nalik ovom. Ne znam sta radim pogresno
Možda da je formirate rukama tako da malo ide u visinu. a možda vam je prašak za pecivo izlapeo.
Nedavno sam ga kupila, u vecoj je kutijici. Moze biti. Pokusacu sa novim. hvala vam 🙂