Kuva i piše: Ana Ćubela Danas sam ustala u šest …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Moram da priznam da mi ova restrikcija za sada odlično ide. Već četvrti dan, nisam bila gladna nijednom, nisam mesečarila noću po kuhinji, potrebu za slatkim nema, ali to nikad nisam ni imala….Jedino što i dalje moram da opominjem sebe da pijem što više vode.
Ovog jutra sam za doručak spremila malu pogaču sa kimom i humus.
Za pogaču vam je potrebno:
- 100 grama ražanog brašna
- 50 grama speltinog brašna
- 1/3 kašičice morske soli
- krupna morska so za posipanje
- 1 puna kašičica kima + za posipanje
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1/3 kašičice sode bikarbone
- 3 kašičice limunovog soka
- 150 militara kisele vode
Prvo umešajte brašna, so, sodu bikarbonu i kim, pa onda dodajte ulje i kiselu vodu. Na kraju stavite i lumunov sok i sve dobro promešajte.
Treba da dobijete ovako gustu smesu:
Mokrim rukama uzmite smesu, oblikujte je u disk i stavite u pleh u koji ste pre toga stavili pek papir. Mokrom rukom zagladite testo pa ga pospite kimom i krupnom morskom solju. Malo utapkajte da ne spada sa lepinje kada je budete vadili.
Stavila sam je u zagrejanu rernu i pekla nekih petnaestak minuta na 220 stepeni. Bila je gotova onda kada sam završila sa humusom. Taman na vreme.
Za humus vam treba:
- Konzerva leblebija
- sok od 1/2 limuna
- 2 pune kašičice tahinija (pasta od susama)
- prstohvat morske soli
- 2 mala čena belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- malo hladne vode
Leblebija izvadite iz konzerve i properite. Skinite one male ljuskice. Ubacite leblebije u blender, pa dodajte sve ostalo osim vode. I blendirajte. Kada dobijete pastu, počnite da dodajete po malo hladne vode da bi bila homogenija. Ovaj mali blender koji imam je više nego grozan i kada radim sa njim, uvek mi ostaju mrvice, nikad ne napravim baš glatku smesu. Uskro će završiti kod tetke, a ja ću sebi pazariti novi. Čvrsto sam rešila.
Kada dobijete pastu koja vam odgovara po gustini, probajte je pa vidite da li možda treba još nešto da se doda. Zbog jačeg ukusa. Ako ste zadovoljni, smesu prespite u činiju, kašičicom napravite krugove po površini i u njih sipajte malo maslinovog ulja. Po ivicama pospite mlevenu ili tucanu papriku.
Humus možete da mažete na hleb ili da hleb umačete u humus.
Najviše volim kada curi 😉 .
Uz pogaču i humus jela sam suvi vrat i paradajz. I preterala sam. Jela sam i jela i jela i nisam mogla da stanem koliko je bilo dobro.
Fotografije su napravljene Canon-om 700D. Nisam koristila macro, već običan objektiv, jer onda ne mora da bude na stativu. I primetila sam da su boje najlepše ili kada ga pustim da sam namesti white balance. ili kada ja WB stavim na Daylight ukoliko ima sunca. Ako je tamno ostavim da se namesti automatski, jer ako se prebaci na Cloud ili Shade, slike budu mnogo žute i teško ih je posle srediti uopšte
U restrikciji sme humus sa suhomesnatim da se jede?! ? zivela sam u neznanju ?
Sme 🙂 Jedina preporuka je da se u restrikciji ne mešaju cela jaja i mlečni proizvodi (osim ponekad) i dva mlečna proizvoda odjednom.
Da li umesto speltinog moze integralno psenicno brasno?