Sočna i odličina
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Moram da priznam da dugo nisam ugađala sebi. Ne valja to. Jer – kako tamo negde kažu pametni ljudi – ako nisi dobar za sebe, sigurno nisi ni za druge. A onda ni ti drugi nisu dobri za tebe. I tako u krug. Do pakla i nazad.
Ali svetla na kraju tunela ima. Novogodišnji praznici su me malo restartovali, opustili i vratili omiljenom hobiju – prčkanju po kuhinji. Pa samim tim i ugađanju sebi.
Tako je nastala i ova, zaista neodoljiva pogača, slična fokači. Recept nije neka posebna novina, ali sve što je dobro trebalo bi ponoviti. U ovom ili onom obliku. I, takođe, vratila sam se svom starom merenju: šoljama i čašama. Što da prljam i pomeram vagu kada može i ovako. A čaša je poprilično univerzalna veličina, bez obzira da li koristite neku malu ili veliku. Mera je mera i sve se proporcionalno menja, osim začina. Odnos brašna i vode uvek ostaje isti. Nisam je pravila za nekoliko dana, jer imam još nekoliko ideja da isprobam do ponedeljka, kada se vraćam u realnost. Pa sam zato koristila i manje šolje, one za nes kafu, ili tursku, u koje staje oko 2 dcl tečnosti.
Potrebno vam je:
- 1 šolja speltinog brašna
- 1 šolja ječmenog brašna
- 1 šolja mlake vode
- Prstohvat soli
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1/2 crvenog luka
- Nekoliko zaostalih kapara u frižideru
Koristila sam belo speltino brašno jer sam njega imala u fioci i krajnje je vreme da se potroši. Vi stavite klasično integralno, neće biti mnogo razlike, osim što će vam smesa biti za nijansu gušća nego meni.
Pomešajte brašna, so, prašak za pecivo, vodu i ulje. I nemojte da štedte na ulju osim ako ne morate jer je daleko ukusnije kada je smesa malo masnija-
Istresite smesu na pek papiur koji ste stavili u pleh i kašikom napravite neku vrstu pravougaonika. Ništa precizno ne mora da bude. Debljina testa nega bude po vašoj volji. Ja sam je istanjila što sam više mogla, a da ne dobijem picu, kako bi brže bilo gotovo.
Luk iseckajte fino tanko, nemojte neke “pačurde” da koristite. I to na polumesece ili rebarca, kako ko kaže. Utisnite po površini, kao i malo kapara. Sve prelijet sa jako malo maslinovog ulja, dodajte odozgo začine po želji. I onda pravac zagrejana rerna na 220 stepeni, nekih 15 do 20 minuta. Kada testo lepo porumeni, spremno je za astal.
Uz njega možete bilo šta da jedete, ali je najlepše za neko umakanje. Meni je savršeno išao uz humus, ali bi lepo prošla i neka sirna umakalica, pašteta ili salsa od povrća.
Nekoliko ideja za umak sa ovom pogačom: