Makedonska pogača

19/03/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Ovaj recept se vuče od ruke do ruke već više od pet godina. Ne znam kada je prvi put objavljen, niti sam sigurna ko ga je tačno stvorio, ali znam da je pogača odlična.

U jednoj od prvih hrono grupa, pre sigurno pet godina, tadašnji admin i jedan od “prvoboraca” u hrono ishrani, Sofija Ć je okačila sliku doručka. Na pitanje “Šta je to”, kratko je odgovorila “Pa, makedonka iz zamrzivača”. Uh što lepo izgleda, daj recept i sve po redu i ostao je upamćen. Mira ga je zapisala na parčetu papira i dan dana redovno pravi.

Ja sam tačan recept pozajmila od nje.

A kako smo pre neki dan imali raspravu (opet) da li na hrono mogu da budu samo neradnici jer se, jelte, mnogo kuva, zamolila sam ljude da mi za vreme lajva mere vreme priprema pogače. I Nataša je izmerila 3, 5 minuta. Ako na to dodamo još minut za mrvljenje sira i lupanje jaja, eto 4,5 minuta za pripremu fantastične pogače koju može da jede cela familija, bila na hrono ili ne. Sve ostalo uradi rerna.

Pogledajte kako sam smutila makedonsku pogaču, prva je u videu:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/634356950311189/

Da biste ubrzali proces prvo zagrejte rernu.

Potrebno vam je:

  • 3 jaja
  • 25 kašika brašna (ja sam koristila ražano)
  • 150 gr sira (ja sam koristila fetu)
  • Prstohvat ili dva soli (zavisi koliko je sir slan)
  • 1 kiselo mleko
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 ml maslinovog ulja
  • Semenke po želji

Prvo umutite jaja sa praškom za pecivo i malo soli. Zatim dodate izmrvljen sir, maslinovo, kiselo mleko i sve kašikom zamutite. U pleh (veličini možete da vidite u videu) stavite pek papir i izlijte smesu. Poravnajte je kašikom pa po želji dodajte semenke. Sipala sam odozgo malo semena bundeve, suncokreta i susam.

Stavite u rernu i pecite na 220 stepeni oko pola sata. Odnosno dok ne postane zlatna. Proverite čačkalicom da li je gotova. Uboti čačkalicu na nekoliko mesta i izvucite je. Ako se ništa ne lepi za nju, to je to.

Jeste komplikovano jelo za one koji su u restrikciji ali ga slobodno možete jesti jednom u desetak dana. Fantastično ukusno, mekano i lako za pravljenje. A može i da se zamrzne ako pretekne.

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela spremljena za kuvar “Posna hrono kuhinja”Ostavite komentar