Majini romantični kolačići

31/01/2015

Kuvaju i pišu:

Boban Stojanović i Adam Puškar

Boban i Adam SAJT

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Ove kolačiće sam osmišljavao nekoliko dana. Želeo sam da dobijem nešto čokoladno i kremasto (to su Adamovi preduslovi ukusnog kolača), a da bude prilagođeno restiktivnom periodu u hrono ishrani. Ovi kolačići spadaju u složeno jelo, sasvim je u redu da ponekad budemo dekadentni i “prekršimo” pravila.

Sa druge strane, siguran sam u dve činjenice: naša ishrana je naša filozofija života.

Ne treba po svaku cenu odbijati hrono slatkiše. OK je kontrolisati unos slatkih stvari, ali udovoljimo sebi!

Ne iz inata, već sa puno ljubavi. Uvek kada kažemo „neću“ ili „ne smem“ mi počinjemo energetski da vibriramo negativno i privlačimo baš ono što ne želimo. Ishrana (posebno ona koja čini naš život kvalitetnijim i sadržajnijm), treba da predstavlja zadovoljstvo i bude izvor pozitivnih vibracija.

Zato se prepustite receptu koji je pred vama!

kolacici 2 SAJT

Za Majine romantične kolačiće vam je potrebno:

Testo

  • 250 grama brašna od spelte
  • 100 grama maslaca
  • Prašak za pecivo (Dr.Oetker)
  • Kašika cimeta
  • Dve kašike kakao praha
  • Ekstrat vanile (Dr.Oetker)
  • Jedno jaje
  • Kiselo mleko

Kolacici 5 SAJT

Fil

  • 100 grama maslaca
  • 100 grama mlevenog rogača (najbolji je u DM radnjama. Bez premca!)
  • Ekstrat ruma (Dr.Oetker)
  • Voda

Dekoracija

  • Sirovi badem
  • Kakao prah

kolacici 4 SAJT

Za pripremu testa najpre odmerite i pomešajte sve suve sastojke (brašno, prašak za pecivo, cimet, kakao prah). U to dodajte maslac koji je stajao na sobnoj temperaturi i mešajte rukom sve dok se maslac potpuno ne istopi u brašnu.

U merici razbijte jaje i dodajte kiselog mleka do količine od 150 ml. Zatim dodajte kašiku ili dve ekstrata vanile, zavisno od toga koliko volite da se aroma oseti. Sve to pomašajte sa suvim sastojcima i mesite rukom. Dobićete lepu smesu, veoma zgodnu za oblikovanje. Od tog testa pravite loptice, a zatim svaku od njih pritisnite prstom kako biste dobili udubljenje. Kasnije će to udubljenje biti ispunjeno filom od rogočokolade. Njam!

Zagrejte pećnicu na 160 stepeni i pecite 20-25 minuta.

Dok se kolačići peku, umutite 100 grama maslaca, dodajte rogač i mešajte dodajući vodu. Veoma brzo dobićete smesu koja ima divan sjaj otopljene čolokade.

Kada su kolačići pečeni i ohlađeni, kašičicom ih filujte. Najpre ispunite udubljenu sredinu kolačića, a onda premažite i ostatak, kako bi delovalo raskošnije. Odozgo pospite drobljeni badem ili kakao prah, daće mu dodatnu vizuelnu vrednost.

I to je to.

Mene su ovi kolačići podsetili na Romansu, koja može da se kupi u prodavnicama. Ipak, dao sam im naziv uključujući i ime moje drage komšinice Maje koja nam je velika podrška u hrono ishrani i pred čijim su se očima ovi kolačići rađali.

Sa druge strane, samo ime – Maja- ima brojna značenja. Recimo, u Indiji to ime znači „iluzija“ pa ga možemo direktno povezati sa zamenom za „prave“ kolače. Ako ipak verujete da su ovo „pravi“ kolači u tome će vas podržati japansko značenje imena Maja jer na tom jeziku znači – istina. Meni se posebno dopada što se u grčkoj mitologiji ime Maja vezuje za jednu od Plejada, boginja je planine i majka boga Hermesa.

Uživajte!

ps. Ako želite da budete u baš strogom režimu restrikcije u hrono ishrani, izbacite rum, mada ovako malo neće poremetiti ništa. Kao ni kada sipamo malo belog vina u jela. Nije isto kao kad ga pijemo. Oni koji su u restrikciji ovo mogu kao slatki deo doručka, ali bez preterivanja. Oni koji nisu, ovaj slatkiš mogu i ža užinu iako nema nikakav zaslađivač u sebi – Ana Ćubela



6 komentara

  1. Obavezno probajte! Ja sam napravila i oduševljena sam, savršen kolač, naravno dopao se svima koje sam poslužila:). Ja sam morala malo da zasladim pa sam u sredinu stavila suve brusnice i suvo grožđe sa medom (suve šljive bi isto dobro išle). Veliko hvala za savršen recept za savršen kolač 🙂

  2. Lepsi recept nisam procitala i videla!!! Sve pohvale na sadrzaj teksta i slika. Ovako treba svaki recept da izgleda u potpunosti. Jedva cekam da ih napravim.

  3. Zanima me da li je osnova koja se filuje mekana ili je više kao keksići? Hm… Ovako – da li je bliže proji, vanilicama ili onim novogodišnjim keksićima koji se šaraju raznobojnim royal icingom.
    Ako me neko razume, molim da mi odgovori 🙂

  4. Probala… testo mi je malkice kiselkasto, to mislim da je zbog kakao praha, iako sam stavljala malo stevije.. a fil mi je ispao kao neki fil, onako ko redak fil za tortu, nisam znala koliko vode treba, pa sam onako oprilike, i mislim da sam sipala oko 1 dl (pravila sam na pola mere). Sad vidim da ste vi koristili rogac u prahu, a moj se onako malkice oseti pod zubima, predpostavljam da je to neki mleveni rogac.. u svakom slucaju ukusna i zdrava poslastica, sigurno 100 puta bolja od industrijskih slatkisa! 🙂

Ostavite komentar