Kuva i piše: Ana Ćubela Svi vi koji ste nekada …
Kuva i piše:
Majda Krpo Kurtović
Za pogačice vam je potrebno:
- 150 grama dozvoljenog brasna (ovdje speltino)
- 150 grama svjezeg sira
- 150 grama maslaca
- 1/2 praška za pecivo
- kašičica soli
U brasno umrviti maslac, dodati sir, so i prasak za pecivo. Ako je potrebno dodati jos malo brašna, da se dobije fino glatko tijesto. Ostaviti tijesto pola sata da odstoji (može u frižideru). Razvaljati tijesto i vaditi nekom modlicom ili manjom čašom. Slagati u tepsiju na papir za pečenje, premazati žumancetom i posuti susamom ili kimom.
Peći 15-20 minuta na 180 stepeni. Zavisi od rerne.
Tijesto se moze napraviti navečer, ali bez praška za pecivo. Prekriti plasticnom folijom i ostaviti u frižider. Slijedeće jutro peći.
Spremam se da ujutru isprobam ovaj recept, ali imam 2 pitanjca:
1. Ne treba kisela voda? Nije greska u receptu?
2. Koliko komada, otprilike, ispadne od ove mere?
Ne treba voda. I ispadne pun onaj najveći pleh za rernu.
Samo da kazem da su pogacice super! Hvala 🙂
Molim Vas, recite mi da li se moze umesto putera koristiti svinjska mast. Hvala na odgovoru
Može.
Imam pitanje, koliko pojesti ovih malih ,,kiflica,, ?
Hvala
Koliko ste gladni. Nekome su dovoljne 3, nekome 5 ili 8.
A da li moze da se premaze sa maslinovim uljem ili necim drugim kako ne bi bilo slozeno jelo zbog kombinacije jaja i mlecnog?
Može euljm ili belancima.
Ako se premaže belancima, onda se ne računa kao složeno jelo? Hvala.
Ne računa se. Belanca mogu da se mešaju sa svime.
Kada se ostavi preko noci da li je potrebno ujutru pre pecenja neko vreme da odstoji na sobnoj temp i da li je potrebno ujutru dodati prasak za pecivo?
Ne, za pogačice je dobro da budu hladne. I za njih često nije ni potreban prašak za pecivo. Izlistaju se baš zbog masnoće, toga što su hladne otišle u rernu i načina pripreme.
Integralna ili meka spelta se koristi?
Možete da ih napravite i sa jednom i sa drugom. Ja uvek više koristim integralnu.