Kuva i piše: Ana Ćubela Ko kaže da …
Kuva i piše:
Jasna Veljanović
Mi hrono kuvarice (i kuvari, kojih je doduše znatno manje) često međusobno razmenjujemo slike i tražimo recepte jedni od drugih kada nam se nešto svidi. Uglavnom su to različiti hrono hlebovi, koji, u manjoj ili većoj meri, svi međusobno liče. Međutim, pre neki dan se pojavila slika jednog divnog hleba, do sada neviđenog. Slika i recept su od Ivane Spasojević.
Ona je hleb napravila od sledećih sastojaka:
- 1 kilogram mekog speltinog brašna,
- 1 prašak za pecivo,
- 1/2 kašičice soli,
- 50 grama maslaca,
- 500 mililitara mlake vode.
Pripremila ga je tako što je promešala sve suve sastojke, zatim dodala narendani maslac i vodu. Umesila je glatko testo, a zatim ga je ostavila da naraste sat vremena. I ponovo premesila. Pekla ga je 35 minuta na 220°C.
Razvila se bogata diskusija da li je moguće da je ovakav hleb napravljen od ’hrono’ brašna i bez kvasca, već samo na prašku za pecivo? Da se razumemo, klasičan hrono hleb, a pogotovu onaj koji se jede u restrikciji se pravi od integralnih brašana, pri čemu se integralno speltino koristi u manjoj meri, jer je najsličnije pšeničnom i najkaloričnije. Ipak, fascinacija ovim hlebom, koji smo nazvali Magičan, je pojedine od nas nateralo da napravimo izvesan challenge u kome bismo uspeli da ispečemo takav hleb.
Biljana Lund je hleb umesila skoro sasvim poštujući recept, s tim što je umesto jednog stavila dva praška za pecivo. Rezultati su, očekivano, dobri.
Ja sam hleb spremila od pola merke brašna i vode, jedne cele kašičice soli, a ostalo je sve isto, kao u originalnom receptu. Nakon desetominutnog mešenja sam ostavila pola sata testo da odmori, zatim sam hleb premesila, oblikovala, dobrano nabrašnjavila, kao i pleh (i to sve mekim speltinim brašnom, kad je bal – nek je bal), jedno petnaestak minuta ga držala u rerni na 50°C, a zatim pojačala na 225°C još 35 minuta.
Pre pečenja:
Pečen hleb:
Iako ovaj hleb nije za svakodnevnu upotrebu u hrono ishrani, ponekad je moguće sebi prirediti ovakvu hlebnu ’magiju’. Hvala dragoj Ivani na ideji i receptu.
Napravila sam hleb od pola doze i prelep je! Hvala na receptu! Interesuje me samo, posto speltino brasno ne treba cesto jesti, sa kojim kombinacijama brasna bismo mogli da napravimo ovaj hleb, a da bude tako kompaktan i da se ne mrvi.
Ovaj hleb, nažalost, može samo od ovog brašna, jer nijedno drugo koje koristimo u hrono ishrani ne proizvode kao meko (bar ja nisam videla).
Može da se proba, ali sigurno neće ovako izgledati. Ni blizu.
Cao drage, da li umesto praska za pecivo primena sode bikarbone daje ovakav rezultat, nesto sam citala da p za p i nije bas toliko preporucljiv i da je mnogo zdravija zamena soda b ali ne znam da li je bas u svakom receptu ona korektna zamena pa kako bi ovaj hleb rado mesila, rekoh da pitam iskusne mesilje 🙂
Uvek možete da zamenite prašak za pecivo sodom, ali tada morate da dodate neku kiselinu, kao što je sok od limuna, da bi se soda aktivirala. I ta dva sastojka se dodaju neposredno pred pečenje jer imaju jaku i momentalnu reakciju, dok pzp ima odloženo dejstvo
Pravila sam ovaj hleb i od mekog i od integralnog speltinog brasna, i nisam primetila neku veliku razliku. Dakle, moze i od integralnog brasna 🙂 Mene interesuje da li sa nekim zdravijim brasnom moze da se napravi hleb poput obicnog belog, da bude tako vazdusast i mekan. Deca ipak najvise vole obicni beli hleb, pa tako i moje dete nije odusevljeno hrono hlebovima….
Teško da bude baš onako vazdušast kao bro sa kvascem. Speltino je najsličnije tome