Magičan hleb

11/05/2016

 

Kuva i piše:
Jasna Veljanović

Jasna profil s

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Mi hrono kuvarice (i kuvari, kojih je doduše znatno manje) često međusobno razmenjujemo slike  i tražimo recepte jedni od drugih kada nam se nešto svidi. Uglavnom su to različiti hrono hlebovi, koji, u manjoj ili većoj meri, svi međusobno liče. Međutim, pre neki dan se pojavila slika jednog divnog hleba, do sada neviđenog. Slika i recept su od Ivane Spasojević.

Magican hleb 7 s

Ona je hleb napravila od sledećih sastojaka:

 • 1 kilogram mekog speltinog brašna,
 • 1 prašak za pecivo,
 •  1/2 kašičice soli,
 •  50 grama maslaca,
 • 500 mililitara mlake vode.

Pripremila ga je tako što je promešala sve suve sastojke, zatim dodala narendani maslac i vodu. Umesila je glatko testo, a zatim ga je ostavila da naraste sat vremena. I ponovo premesila. Pekla ga je 35 minuta na 220°C.

Razvila se bogata diskusija da li je moguće da je ovakav hleb napravljen od ’hrono’ brašna i bez kvasca, već samo na prašku za pecivo? Da se razumemo, klasičan hrono hleb, a pogotovu onaj koji se jede u restrikciji se pravi od integralnih brašana, pri čemu se integralno speltino koristi u manjoj meri, jer je najsličnije pšeničnom i najkaloričnije. Ipak, fascinacija ovim hlebom, koji smo nazvali Magičan, je pojedine od nas nateralo da napravimo izvesan challenge u kome bismo uspeli da ispečemo takav hleb.

Biljana Lund je hleb umesila skoro sasvim poštujući recept, s tim što je umesto jednog stavila dva praška za pecivo. Rezultati su, očekivano, dobri.

Magican hleb 5 s
Ja sam hleb spremila od pola merke brašna i vode, jedne cele kašičice soli, a ostalo je sve isto, kao u originalnom receptu. Nakon desetominutnog mešenja sam ostavila pola sata testo da odmori, zatim sam hleb premesila, oblikovala, dobrano nabrašnjavila, kao i pleh (i to sve mekim speltinim brašnom, kad je bal – nek je bal), jedno petnaestak minuta ga držala u rerni na 50°C, a zatim pojačala na 225°C još 35 minuta.

Pre pečenja:

Magican hleb 2 s

Pečen hleb:

Magican hleb 4 s
U preseku:

Magican hleb 1 s
Iako ovaj hleb nije za svakodnevnu upotrebu u hrono ishrani, ponekad je moguće sebi prirediti ovakvu hlebnu ’magiju’. Hvala dragoj Ivani na ideji i receptu.7 komentara

 1. Napravila sam hleb od pola doze i prelep je! Hvala na receptu! Interesuje me samo, posto speltino brasno ne treba cesto jesti, sa kojim kombinacijama brasna bismo mogli da napravimo ovaj hleb, a da bude tako kompaktan i da se ne mrvi.

 2. Ovaj hleb, nažalost, može samo od ovog brašna, jer nijedno drugo koje koristimo u hrono ishrani ne proizvode kao meko (bar ja nisam videla).

 3. Cao drage, da li umesto praska za pecivo primena sode bikarbone daje ovakav rezultat, nesto sam citala da p za p i nije bas toliko preporucljiv i da je mnogo zdravija zamena soda b ali ne znam da li je bas u svakom receptu ona korektna zamena pa kako bi ovaj hleb rado mesila, rekoh da pitam iskusne mesilje 🙂

  1. Uvek možete da zamenite prašak za pecivo sodom, ali tada morate da dodate neku kiselinu, kao što je sok od limuna, da bi se soda aktivirala. I ta dva sastojka se dodaju neposredno pred pečenje jer imaju jaku i momentalnu reakciju, dok pzp ima odloženo dejstvo

 4. Pravila sam ovaj hleb i od mekog i od integralnog speltinog brasna, i nisam primetila neku veliku razliku. Dakle, moze i od integralnog brasna 🙂 Mene interesuje da li sa nekim zdravijim brasnom moze da se napravi hleb poput obicnog belog, da bude tako vazdusast i mekan. Deca ipak najvise vole obicni beli hleb, pa tako i moje dete nije odusevljeno hrono hlebovima….

Ostavite komentar