Mafini sa tikvicama i tvrdim sirom

28/10/2014

Gledajući ranije slike mafina, bila sam ubeđena da je potrebno neko posebno kulinarsko umeće da ih čovek napravi. A sada su mi najjednostavnija opcija ujutru, posebno ako nemam dovoljno materijala i treba nešto da smućkam na brzinu. Jedino treba da uđete u štos sa gustinom smese, a onda možete da ih pravite od bilo koje kombinacije. Smesa treba da bude nešto gušća od smese za palačinke. Ako bude pregusta, neće im ništa faliti, biće malo suvlji.

Naravno, ima onih mafina, koji zbog sastojaka, zahtevaju malo više znanja, ali to se uglavnom odnosi na slatke zalogaje.

Ovog puta sam u frižideru imala pola tikvice i nekoliko parčića ovčijeg tvrdog sira. Prednost onih koji su van restrikcije pa ponekad mogu tako nešto.

Iseckala sam tikvicu i sir na sitne komadiće. Umutila sam 1 jaje, dodala čašu i po mešavine speltinog i ječmenog brašna, dve kašičice praška za pecivo, so, 3 kašike maslinovog ulja i čašu kisele vode. U to sam stavila tikvicu i sir, promešala i kašikom sipala u kalupe za mafine.

Pekla sam dvadesetak minuta na 220 stepeni. Bili su gotovi kada sam izašla ispod tuša. Ko kaže da je komplikovano spremati hrono doručak?

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Prijatno!

Mafini sa tikvicama i tvrdim sirom SAJT5 komentara

    1. Da, ali umesto tvrdog sira, stavite mladi sir ili fetu. Zbog jednog jaja, ovo spada u malo komplikovanije jelo, pa ga ne treba jesti svaki dan. Ali ako napravite bez jaja, samo sa kiselom vodom, možete i često. Ne valja baš svaki dan jer je bitna raznovrsnost, ali bi moglo

    1. Taj mora ili da kupi kalup za mafine….ili da se snađe sa nekim čašicama koje mogu da izdrže temperaturu u rerni. Ili da pravi pitice. Budite kreativni 🙂

Ostavite komentar