Kuva i piše: Tatjana Marovski Volim spoj čokolade i …
Ovo je jedna od onih slatkih užina koja nije mnogo slatka.
Ukoliko želite slađe, vi onda pojačajte slatki faktor. Ali bih u tom slučaju preporučila steviju, a ne fruktozu.
Treba vam:
- 200 g speltinog brašna
- 150 g speltinih mekinja
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica sode bikarbone
- pola praška za pecivo
- 1, 5 kašičica cimeta
- 100 g rogača
- 3 kašike fruktoze
- 120 g suvog grožđa
- 30 g rastopljenog putera
- 2 jaja
- 350 ml kiselog mleka
- pola čaše kisele vode
U jednoj činiji umešajte brašno, mekinje, so, bikarbonu, prašak za pecivo. U drugoj jaja, rogač, suvo grožđe, cimet, puter, fruktozu, kiselu vodu i kiselo mleko. Zatim sjedinite te dve smese i punite kalupe.
Grožđe sam pre mešanja grupo iseckala. Mafini se peku dvadesetak minuta na 180 stepeni i vodite računa da se ne presuše. Ako ih probušite čačkalicom i malo trunčica se zalepi, to je u redu. Oni treba da unutra budu meki i sočni.
Ova smesa je dovoljna za dve ture, odnosno 24 mafina srednje veličine.
Taman za goste. Prijatno!