Mafini sa šunkom i sirom

27/09/2014

Mafini su u našoj familiji postali sasvim normalna stvar za doručak. Pre hrono ishrane na njih nismo ni pomišljali jer smo oduvek mislili da za njih treba puno  vremena, a nije tako.

Mafini s sunkom1 SAJT
Treba vam 200g ražanog brašna (potrošila sam speltino), 150g speltinih mekinja, dve čaše kiselog mleka, 3 velike kašike sitnog kravica sira (onog zelenog) ili feta sira (on je jači, pa je pogodniji za ovakve stvari), sitno seckana šunka, pola praška za pecivo, 30 grama rastopljenog putera, dva jaja, kašičica soli.

Prvo se umute vlažni sastojci pa se dodaju pomešane mekinje i brašno. Pošto mi se smesa učinila suviše gusta dodala sam malkice kisele vode. Pekla 30 minuta na 200 stepeni. Dok sam stavljala drugu turu u kalupe, prve mafine sam vratila u rernu na rešetki, na par minuta, da se uhvati fina hrskava korica.

Pošto sam pomešala sir i kiselo mleko, ove mafine bi trebalo jesti van restrikcije. Ako želite da jedete u restrikciji, kiselo mleko zamenite kiselom vodom.

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela


4 komentara

  1. Da li postoji mogucnost da se napravi slatka varijanta mafina, sa rogacom stevijom i kakaom? Koliko se kakao uklapa u restrikciju?

    1. Kakao u restrikciji može umesto kafe da se popije ponekad. Ali treba da se vodi računa da nema dodatog šećera.
      Van restrikcije može za doručak uz rogač, steviu i badem sa nekim žitaricama. Ali to tek posle restrikcije. Ali posle restrikcije ionako popodne može da se jede užina, pa slatke mafine treba jesti tad.

  2. ovo mi bas nije jasno pomijesana su jaja, sir, kisjelo mlijeko i sunka , ok ja sam na restrikciji , ali i kad se kisjelo mlijeko zamijeni kisjelom vodom ostaju jaja , sir, sunka.. zar i u redovnom dijelu ovo smije sve zajedno ?

    1. Van restrikcije svašta može da se meša ali da se ne preteruje. Ako ste na restrikciji, stavite kiselu vodu umesto kiselog mleka. A sir i jaja mogu da se mešaju u komplikovanim jelima (pogledajte pravila restrikcije) kao što su pite ili mafini. Ali takva, komplikovana jela, ne treba često da se jedu, već jednom u dve nedelje. Suhomesnati proizvodi inače smeju da se mešaju i sa jajima i sa mlečnim

Ostavite komentar