Kuva i piše: Ana Ćubela Kad god vam ostane neka sitnica …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Krenula sam da priremam ovaj recept i čujem “iz televizora” glas Jovana Memedovića. Kaže “neki ljudi su se zbog zdravlja odrekli loše hrane”. A onda nas u emisiji upoznaje sa nekim čikom koji jede samo sirovo povrće, meso ne dira. I ponekad gladuje, jednom je izdržao čitavih 28 dana. Pa ko kaže da je to zdravo? 🙂 .
Elem, pored čike veza sremuša, kao i kod mene. Samo ispred mene slanina, domaća. Najbolja kombinacija.
Za ovaj recept vam je potrebno:
- 2 jaja
- 1 decilitar prosenog brašna (oko 55 grama)
- 1 decilitar ražanog brašna (oko 55 grama)
- kačičica soli
- 2 kačičice praška za pecivo
- 1 decilitar kisele vode
- 3 kašike ulja
- jedna veza sremuša
- pola veze zelja
- malo slanine (oko 60 grama)
Slanina se isecka i malo proprži u sopstvenoj masnoći. Ostavi se sa strane da se prohladi dok vi spremite ostalo. Iseckate sremuš i zelje sitno. Pomešate suve sastojke. Zatim u njih dodate ulje i vodu, a zatim i zeleniš. Sve promešate i sipate u kalupe.
Ako imate dobre, masne papiriće stavite njih. Ako nemate, dobro nauljite kalup. Stavite pleh u zagrejanu rernu i pečete oko 20 minuta na 220 stepeni. Ili koliko vaša rerna već peče takve stvari, sve zavisi od rerne do rerne. Ja bih rekla da je moja malo slabija nego što bi trebalo da bude.
Prijatno!
Dobra ideja za sutra ujutru ali u frižideru imam samo blitvu… da li da je prvo obarim?
Nema potrebe. samo je iseckajte i posolite i izgužvajte sa rukama.
Na koje zelje ste mislili?Kod nas u Boki je zelje sve:i bijelo,i rastan,i vrzot…Ali najvise ga vezujemo za rastan.Ako je to to zelje,da li ga treba obariti jer je dosta tvrdo?
Kod nas je zelje baš zelje. Listovi su duži od blitve i nisu okrugli i list je mekan. Nije kao raštan.