Čitajući ovih dana šta ljudi spremaju za Božić, naišla sam na jelo ne toliko čudne sadržine, koliko čudnog naziva. Zovu ga ćeškek, ćeške, ćešket ili keške.
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Već duže vreme mi se ovaj recept mota po glavi. Samo sam čekala da naiđem na slaninu koja mi odgovara. Za ovo vam treba malo mesnatija, sa manje belih delova. I intezivnijim ukusom i mirisom.
U receptu je mera šolja, odnosno malo veća šoljica za kafu, zapremine 200 militara. Toliko ima ova kada se napuni vodom do samog vrha.
Za mafine vam treba:
- 2 veća jaja
- 1 šolja speltinog ili pšeničnog integralnog brašna
- 1,5 šolja kukuruznog brašna (oni koji su u restrikciji mogu da stave proseno)
- 1 šolja mešavine kiselog mleka i kisele vode (stavila sam pola pola)
- 1 šolja naseckane slanine (plus još 3 ili 4 šnite)
- 1 kašika masnoće od slanine
- 2 kašike ulja od hladno ceđenog suncokreta
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica ljute tucane paprike
- 1 kašičica belog luka u prahu
- pola kašičice mlevenog bibera
- pola kašičice soli (ovo zavisi od toga koliko je slanina slana, ako je dosta slana so možete i da preskočite)
Prvo sam iseckala slaninu, propržila je i ostavila da se ohladi.
U jednoj posudi sam pomešala brašno, začine i prašak za pecivo. U drugoj činiji sam umutila jaja sa mešavinom kiselog mleka i kisele vode. Dodala sam jednu kašiku ulja koje je ostalo od slanine, onaj čistiji deo. Ako je slanina masnija, ostaće vam više ulja pa možete više da ga stavite. Na primer, dve kašike te masti, plus jedna kašika ulja od suncokreta. Ova moja je bila baš mesnata pa nije mnogo ostalo.
Zatim sam mokre sastojke dodala u suve, lagano mešajući špatulom.
Ovo je gustina koja vam treba:
U međuvremenu sam zagrejala rernu na 230 stepeni i napunila udubljenja skoro do kraja. Tako mi je ispalo 10 mafina. Ako stavite malo manje smese, možete da napunite ceo kalup od 12 komada.
Iseckala sam one 3 ili 4 šnite slanine na sitne kockice i posula mafine.
Pekli su se 20 minuta na 230 stepeni.
I dobili najviše moguće ocene od svih ukućana.
Prijatno!
Citala sam neke komentare na fb da se cesto javlja gadjenje hrane, da li mozete da mi objasnite sto je to tako?
Ako neko preteruje sa hranom nije ni čudo da se javlja gađenje. Ali to nema veze sa ishranom već sa pojedinačnim preterivanjem.