Kuva i piše: Ivana Milić Obožavam rano proleće. Podseća me …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
I ovi mafini su bili čista improvizacija. U subotu sam imala haotičan dan, sela uveče, smislila da ću da pravim pitu s kupusom i mafine, ali nijedan recept nisam pogledala. Sve sam u lajvu improvizovala. Sa pitom je već mogao da bude fijasko, mada nije, ispala je savršeno. Ali se za mafine nisam mnogo brinula, napravila sam milion različitih kombinacija i znam kako smesa treba da izgleda i koliko sastojaka otprilike da ide. Ali ću vama dati tačne mere, pošto sam morala da pogledam video još jednom, da se podsetim šta sam sve i koliko stavila.
Mada, te improvizovane stvari često ispadnu i najbolje. Ne znam koliko sam odličnih recepata iz prve slučajno napravila. Osećaj, valjda. Za dobru hranu 😉 .
Pogledajte kako sam pravila i mafine, recept za njih počinje negde na 14. minutu, pita je već bila u rerni. Ekspresno, zar ne?
https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/258572195040288/
Potrebno vam je:
- 3 jajeta
- 150 gr slanine
- 2 – 3 pera mladog luka
- 2, 5 kašike ražanog brašna
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 kašičice praška za pecivo
Slaninu i mladi luk iseckajte, propržite i ostavite da se ohlade.
Prvo odvojite belanca od žumanaca pa belanca umutite što penastije. Ja sam u lajvu skratila malo proces jer sam ručno mutila belanca (malo je falilo da ubijem Boška). Kada bude baš penasto, dodajte žumanca i umešajte ih. Ako koristite klasičan mikser ond vam biše neće biti potreban jer je lepše kada se ostali sastojici umute kašikom ili žicom, da se smesa ne “razbije” previše.
Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?
Onda u smesu dodajte brašno. Prvo sam dodala dve kašike, pa shvatila da bi trebalo još barem pola, mođete da vidite u videu kako smesa treba da izgleda. Onda ulijte maslinovo ulje, dodajte prašak za pecivo i slaninu s mladim lukcem. Po želji možete da dodate i začine koje god želite.
Ova količina je tačno za šest mafina, koliki kalup sam i imala i nisam punila do kraja ai su fino narasli preko ivice. Pekla sam ih na 220 stepeni oko 15 minuta, sve može da se vidi u videu. A možda čak i malo kraće, moram ponovo da pogledam 🙂 . U svakom slučaju, kada dobiju finu zlatnu boju, proverite čačkalicom da li su gotovi.
Nakon toga sam pravila i fokaču, jer sam obećala i nešto posno, a druga Ana, naš redovni snimatelj, je napravila peštetu. Da i ona malo bude ispred kamere. Recepti za te dve stvari uskoro na blogu, a ovde možete da vidite recept sa odlučnu pitu koju smo prvu napravili: CARSKA PITA S KISELIM KUPUSOM.
Priatno!
PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA