Najveći izazov je bio ne pojesti je uveče
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Posle eksperimetisanja sa svim i svačim zaključila sam da mi je ujutru najlakše i najbrže da smutim mafine. Našla sam idealnu meru brašna i vode i sad mogu da pravim milion kombinacija (čitaj: trpaj u testo šta imaš u frižideru).
Treba vam:
- 2 veća jaja
- 1, 5 šolja kukuruznog brašna (ko je u restrikciji neka koristi neko dozvoljeno brašno)
- 1 šolja pšeničnog integralnog brašna
- 1 šolja kisele vode
- 1/3 šolje ulja od koštica grožđa
- 1 kašičica soli
- 2 kašičice praška za pecivo
- 2 pune kašike švapskog (sremskog) sira
- 2 pune kašike ajvara (bez dodatog šećera)
*šolja je od 2 decilitra
Prvo sam dobro umutila jaja, a zatim dodala kiselu vodu, ulje, so, i prašak za pecivo. A onda sam dodavala brašno. Na kraju sam umešala sir i ajvar.
Podmazala sam kalup za mafine, sipala smesu i po vrhu stavila malo provasalanske mešavine začina.
rernu sam prethodno zagrejala na najjače, a zatim smanjila na 200 stepeni kada sam ubacila mafine.
Dok sam se istuširala bili su gotovi. Ne treba im više od 20 minuta do pola sata, zavisi od rerne do rerne.
Prijatno!
ps. Najbolja zamena za kukuruzno brašno je proseno zato što ni ono nema glutena, pa daje mafinima onu sipkavost i prozračnost, kakvu treba da imaju. Ali pošto gorči, stavite ga manje nego kukuruznog u receptu, a više nekog drugog brašna