Kuva i piše: Ana Anufrijev Pite obožavam. Dodju kao doručak …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Morate da priznate da dugo nisam koristila kalup za mafine. Moju omiljenu “alatku” u kuhinji.
Ovog jutra sam odlučila da se počastim sa hleb mafinima. Kada to kažem, mislim na mafine koji nemaju nikakvo punjenje, već su pravljeni sa istim sastojcima sa kojima biste pravili hrono hleb. Ali ovako iz kalupa izgleda lepše i brže se ispeče.
Potrebno vam je:
- 1, 5 čaša brašna (oko 150 grama)
- 1 čaša kisele vode (otprilike)
- 1 kašika lana
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 2 kašičice limunovog soka
- semenke za posipanje
- Svinjska mast za podmazivanje kalupa
*čaša je ona mala plastična od kiselog mleka, zapremine 2 decilitra
Uključite rernu i zagrejte je.
U činiji pomešajte brašna, koristila sam ražano, heljdino i ječmeno. Dodajte so, sodu bikarbonu i lan koji ste pre toga smrvili ili samleli. Sve dobro promešajte. Zatim dodajte maslinovo ulje i kiselu vodu. Nemojte sve odjednom da dodate, već postepeno. Kada dobijete ovakvu gustinu, zaustavite se:
Onda dodajte limunov sok i sve još jednom dobro promešajte.
Kalup namažite sa svinjskom mašću, definitivno je najbolja za podmazivanje. Ako ste počeli da postite, onda nju preskočite i stavite maslinovo ulje ili ulje od komine maslina.
Stavite pleh u rernu i pecite između 15 i 20 minuta.
Ove hlepčiće sam, kao i uvek, pekla na 220 stepeni. Ali moja rerna je slabija pa vi temperaturu prilagodite svojoj. Ponekad mislim da je mojih 220, nečijih 200 stepeni.
A onda sam izvadila tešku kategoriju: kajmak i pršutu! Malo savršenstvo na tanjiru. Prijatno!
Postovana Ana,
Moze li umesto kisele vode,obicna voda,za ove mafine?
Hvala!
Pozdrav 🙂
Može, mada od kisele dodatno narastu i bufu lepši.
Predivan recept ?,danas pravljen!Hvala puno!