Kuva i piše: Ana Ćubela Malo jesenje spremanje kuće može da …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ovi mafini su već viđena stvar, ali su mnogo dobri. Samo promenite nekli sastojak i imate osećaj kao da ih prvi put jedete.
Potrebno vam je:
- šoljica prosa (oko 2 dcl)
- Prstohvat ili dva soli
- 1/2 veze zelja
- 3 jaja
- 3 kašike sira (može i ne mora)
- 1 ravna kašičica belog luka u prahu
- prašak za pecivo
- 3 kašike maslinovog ulja
Ovo jelo bi trebalo da počne da se sprema prethodnu noć. Odnosno da se proso potopi, nema tu mnogo posla.
Proso dobo operite. Sve dok se bude pojavljivala bela pena na površini, perite još. Zatim potopite proso u vodu i ostavite preko noći. Ujutru vodu ocedite, nalijte dve šoljice nove vode i pustite da provri. Neka ključa samo minut. Poklopite šerpu i sklonite sa ringle. Proso će tokom noći toliko omekšati da mu ozbiljno kuvanje uopšte nije potrebno.
Pročitajte još:
Ako jedete proso, ovo bi trebalo da znate
Pustite da odstoji desetak minuta, upiće svu vodu.
Zelje (ili blitvu ili spanać) operite i poparite vrelom vodom. Odstranite peteljke, a listove iseckajte. Zatim umutite jaja, pa u njih dodajte proso, zelje, malo soli, začine, prašak za pecivo. Po želji možete dodati i 3 kašike sira, ali onda ovo jelo postaje složeno, a takva jela se jedu jednom u desetak ili petnaest dana. Ali ih ja sa sirom obožavam.
U kalup za mafine stavite masne papiriće pa sipajte smesu. Pecite ih oko dvadeset minuta na 210 stepeni. Onda kada lepo porumene sa svih strana znači da su gotovi.
da li može da se koristi zelje ili blitva iz zamrivača?!
Mogu.
Koliko mafina ispadne od ove mere?