Simonu za rođendan
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Rekla bih da su se mafini ponovo vratili na blog i to na velika vrata. Uopšte mi nije jasno zašto sam ih zapostavljala tako dugo. Najbrže se spreme i mogu sa bilo čim. Možete da ih pravite kao klasičan hleb, bez ikakvih dodataka, sa smesom koju inače koristite, samo ne morate da čekate sat vremena da se ispeče.
A možete da budete i kreativni i da stavite šta god vam padne na pamet. Ili da jednostavno očistite frižider. Otvorite ga, pogledajte šta vam je zaostalo u malim delovima, nož u ruke, iseckajte i ubacite u testo.
Neki od meni omiljenih mafina:
Mafini sa ajvarom
Mafini s tikvicama i tvrdim sirom
Mafini sa šunkom i mocarelom
Mafini sa sremušem i slaninom
Mafini od ječmenog i heljdinog brašna
Mafini od heljde sa mlevenim lanom
Slani kolač mafini
Mafini od prosa
Mafini sa sirom i peršunom
Pizza mafini
Sada da se vratimo na ove najnovije. Sa maslinama i čijom. Plan je zabravo bio da napravim neku vrstu pite, ali sam onda shvatila da nemam pek papir a nisam htela da prljam ceo pleh, ionako imam brdo sudova za pranje, pa su tako nastali i mafini.
Potrebno vam je:
- 200 gr ražanog brašna
- 1 manja kašika čija semenki
- Od 200 do 240 ml vode, zavisi od toga koliko brašno upija vodu
- 1 do 2 kašike crnih iseckanih maslina
- Italijanska mešavina začina (ruzmarin, krupna morska so, majčina dušica, paprika, biber, čubar, bosiljak, slačica)
- 2 pune kašičice praška za pecivo
- Prstohvat ili dva soli
- 1 kašika pavlake (dozvoljena i u restrikciji)
Pomešajte uveče (ili ujutru, zavisi od vašeg ritma) brašno, čija semenke i vodu. Bolje stavite manje, pa ujutru, ako je smesa pregusta, dodajte još. Ostavite je preko noći poklopljenu na sobnoj temperaturi.
Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?
Čija semenke moraju da nabubre i zato bi trebalo da stoje minimum tri sata u smesi. Odlično sve povezuju, a bogami dobre su i za probavu.
Smesa bi trebalo ovako da izgleda:
Ujutru dodajte prvo prašak za pecivo, lepo ga umešajte pa onda pavlaku, masline i začine. Stavite masne korpice u kalup i punite. A onda odozgo dodajte još po koju isečenu maslinu i još malo začina.
Stavite u zagrejanu rernu i pecite oko pola sata na 220 stepeni. I ostavite ih da se malo prohlade pre jela.
Meni je ispalo tačno šest mafina, koliki sam kalup i koristila ali sam morala da punim do vrha. Zato su malo i eksplodirale i rascvetale se. Ne baš sve. Ali ne smeta. Ni malo.
Prijatno!