Vrhunski doručak, hrskav, a prema svim pravilima
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Kažu ljudi -svuda prođi, ali kući dođi. Pa se i ja tako stalno vraćam nekim stvarima. Pa i u kuhinji. Ovog puta mom omiljenom pomagalu, odnosno kalupu za mafine.
Koliko god vam zvučalo komplikovano, mafine je ujutru najlakše napraviti. lakše nego palačinke, jer ne morate da stojite pored šporeta i vrtite tiganj. Smutite smesu za minut, sipate, ubacite u rernu i nastavite da radite šta ste hteli. Da se tuširate, oblačite, šminkate, završavate poslove za kompjuterom…..
U ovim kalupima često pravim i hlebiće jer se neuporedivo brže ispeku u odnosu na normalan, veliki hleb. Doduše, onda nema sendviča i mackanja, ali se isplati.
Za ove mafine vam je potrebno:
- 1 jaje
- 5 punih kašika ražanog brašna
- 5 punih kašika heljdinog brašna
- 1/2 kašičice soli
- 1/3 kašičice sušenog ruzmarina
- 5 ili 6 maslina
- 1 kašika susama
- 1 puna kašičica praška za pecivo
- 2 decilitra kisele vode
- 1 kašika maslinovog ulja
Prvo u činiji umutite jaje. Zatim dodate kiselu vodu, so, prašak za pecivo. Kada to umešate mikserom, ostavite ga sa strane. dalje mešajte kašikom ili kutlačom.
Dodajte brašno, promešajte, pa zatim iseckane masline i maslinovo ulje. I opet promešajte. Kalup za mafine namažite puterom ili svinjskom mašću. Ovog puta sam koristila puter. Sipajte smesu do vrha, dobićete 6 komada.
Koristila sam one zelene masline punjene paprikom. Tako unutrašnjost ispadne šarena. A inače volim te masline.
tavite pleh u zagrejanu rernu i pecite oko 20 minuta na 220 stepeni. Pre nego što ih izvadite, zabodite čačkalicu u njih. Ako se nešto lepi, ostavite ih još malo.
Kada ih izvadite, pustite ih da se malo prohlade, a vi za to vreme spremite kajganu. Za nju nije potreban neki poseban stil, ali da bi bila mekana i sočna, uvek morate da je spremate na tihij vatri i da mešate dok se peče. Biće gotova za 30 sekundi ukoliko ne spremate veliku kajganu za više ljudi. ja sam je napravila od tri jaja.
U moj nov tiganj (konačno sam kupila nešto što stoji ravno na šporetu) stavila sam malo masti, možda kašičicu i po. jaja sam umutila u činiji, malo posolila i izlila u tiganj. Drvenom kašikom sam mešala jaja kružnim pokretima. Čim se lepo zgrušaju vadite ih napolje. Nemojte da vam se presuše.
Kada su bila gotova, posula sam ih crnim susamom.
Prijatno!
Izvini, ako nije tajna koji tiganj je u pitanju ? 😀
Ništa posebno, samo je nov pa me ne nervira 🙂