Mafini sa kajganom

13/05/2015

Mafini sa kajganom 2-s

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Volim svašta da jedem, ali su jaja broj jedan, kada je u pitanju doručak. Kako nekada nisam redovno doručkovala, jedva sam čekala da odem na neko putovanje i da svako jutro u hotelu nadomestim količinu jaja. Jela bi ih svaki dan. Pa posle njih prelazila na nešto sledeće.

Sada, kada redovno jedem ujutru vodim računa da ne preterujem, ali ih opet imam redovno na stolu. Rekla bih da u proseku pojedem između 8 i 10 komada nedeljno. Što za dravu osobu, a nadam se da jesam, nije prevelik broj. Kada pravim jaja na oko ili poššrana, gledam da imam hleb ili neku lepinju, jer volim da umačem 🙂 . Ali kada pravim kajganu, mafini idu kao odličan prilog.

Za ove mafine vam je potrebno:

  • 50 grama ražanog integralnog brašna
  • 50 grama ovsenog integralnog brašna
  • 50 grama heljdinog integralnog brašna
  • 1 jaje
  • kašičica soli
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 200 militara kisele vode
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • semenke po želji

Umešate suve sastojke, umutite jaje, dodate kiselu vodu, ulje , a zatim i te suve sastojke. Sve umešate kašikom i sipate u kalupe. Ako ne koristite papiriće, nauljite kalup. Od ove količine ispadne između 8 i 10 komada, zavisi koliko sipate.

Peku se na 220 stepeni oko 20 minuta.

Mafini sa kajganom 7-s

Za kajganu vam je potrebno:

  • 2 jaja (ili koliko već spremate)
  • beli deo belog mladog luka
  • so, biber
  • malo sveže majčine dušice

Jaja umutim što penastije, dodam začine i iseckan luk. Svežu majčinu dušicu ostavim za posipanje.

Mafini sa kajganom 4-s

Prijatno!



5 komentara

  1. Prijedlog je odličan. Drago mi je i to što nisam jedini koji voli jaja…super…ne samo to volim i ove mafine i svi prijedlozi vaši Ana mi se sviđaju mafini u raznim kombinacijama…

  2. Ja sam potpuno nova pravljenju peciva, to mi nikad nije bila jaca strana. 😀 Koliko dugo i na kojoj temperaturi pecem ove mafine?

  3. Poštovana Ana,

    pravila sam mafine pre dva dana i uopste nisu ispali kako treba. Trecina mafina se zalepila za papirnu korpicu, a ostatak se toliko mrvio da nismo uspeli da doručkujemo kako treba. Pravila sam tačno po recepti. Možda se mrve zbog ovsenog brašna, ali nije mi jasno zašto su se zalepili na papiru? Inače, prvi put sam u životu pravila mafine, ali sva druga peciva što pravim su odlična. Čak nisam do sada imala promašaj sa hlebovima, a ono što je trebalo biti najlakše napravilo mi problem 🙂
    Molim vas za savet. Kupila sam kalupe i htela bih da ih koristim 🙂

    Pozdrav,
    Marija

    1. Ako su se zalepili, to samo znači da su jako loši papirići. Uzmite one masne, kao da su od pek papira. Tu se nipšta ne lepi. A oni se svakako malo mrve od osvsenog brapna. Zato ih treba jesti odmah. Što se više suše od stajanja, više se mrve.

Ostavite komentar