Malo egzotike u čaši
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Malo sam se igrala za vikend.
Kada spremam slatko, trudim se da ga spremam bez jaja, jer kako dan odmiče, ona postaju teža za varenje. A posebno sad, kada možemo da jedemo slatko i kasnije, jer već uveliko računamo po letnjem vremenu. Što znači da slatkiše jedemo između 17 i 19 sati.
Ali ponekad dam sebi oduška…..
Za ove mafine vam je potrebno:
- 2 jaja
- 1 kiselo mleko
- 2 čaše graham brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 2 kašike rastopljenog putera
- 5 ili 6 kašika agavinog sirupa
- pakovanje zamrznutog crvenog miksa (jagoda, malina, višnja i ribizla)
- 2 kašike rogača
U jednoj posudi sam umutila jaja, a u drugoj kiselo mleko sa agavinim sirupom. Zatim sam umešala te sastojke, dodala rastoplje, ali malo prohlađen puter. A onda brašno i crveno voće koje sam prethodno odledila. Krupnije voćke sam iseckala nožem na sitnije delove.
U kalup za mafine sam stavila papiriće, što nikad ne radim kada pravim slane mafine. Ali sam znala da će ovi biti jako mekani i da je bolje da imaju “držač”.
Polovinu smese sam sipala u kalupe, a u drugu polovinu dodala dve kašike rogača. Htela sam da imam i svetlu i tamnu varijantu.
Stavila sam ih u zagrejanu rernu i pekla između 20 i 30 minuta.
Prijatno!
Ide li u ove mafine sa crvenim voćem, prašak za pecivo, soda ili sl.?
Prašak za pecivo, ne znam kako je ispalo. Hvala što ste primetili
Pozdrav 🙂
Na koliko stepeni se peku mafini?
Na 220 stepeni.
Da li umesto agavinog dirupa moze da se koristi fruktoza i koliko bi u tom slucaju kasika fruktoze bilo potrebno za ovaj kolac
Može, čak će struktura biti bolja, ali ja fruktozu baš i ne ljubim. Probajte sa 100 grama fruktoze.
Da li umesto fruktoze moze da se koristi stevia?
Može.
da li moze da se stavi med, kao zdrava varijanta za decu?
Određeni nutricionisti smatraju da se med ne vari i ne preporučuju ga. Ja ga koristim ponekad.
Da li ide ceo peci prašak ili određeni deo?