Kuva i piše: Vilma Stevković Kao i mnogi …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ovo je mnogo dobra osnova za mafine, a sada pokušavam da nađem idealnu kombinaciju brašna. Ovog puta sam mešala ražano, heljdino, ječmeno i speltino. A da ne spominjem ponovo koliko su mi oni najlakši za pravljenje. Smuti, prospi, peci dok se tuširaš!
A tačne mere su:
- 1 jaje
- 12 kašika brašna (ja sam stavila po 3 od svakog brašna)
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 3 kašike maslinovog ulja
- 200 militara kisele vode
Umutite jaje i dodate mu kiselu vodu a onda redom: ulje, so, prašak za pecivo i brašna. Kalup za mafine namažite svinjskom mašću (najbolja za podmazivanje, verujte mi) i sipajte smesu. Ja sam pravila manje mafine da mogu da ih pojedem iz dva zalogaja i nisam punila kalupe do kraja. Tako ih je ispalo osam, da sam ih punila do kraja bilo bi otprilike 6, tako da je ovo smesa za dvoje za doručak. A da li ćete se najesti, zavisi i od toga šta imate pored njih. Ja sam ovog puta jela domaći ljuti ajvar, zelene masline i malo pečenice.
Ajvar i humus u odlični namazi ako hoćete da balansirate hranu u toku nedelje i da ne jedete previše mlečnog ili masti kroz puter. Ako njih imate na meniju po jedan dan svake nedelje, ostalih dana možete lepo da podelite mlečne proizvode, jaja i suhomesnato, tako da ništa od toga ne jedete previše.
Prijatno!
Zanima me da li mozda imate recept za domaci ajvar a da je prilagodjen za hrono ishranu? Ili je ok uzimati ajvar iz prodavnice? Nekako uvijek mislim da je to sto kupim puno secera…LP
Najbolji je domaći. Ali postoji par robnih marki koje imaju ajvar bez dodatog šćera, samo čitajte deklaracije. Već dugo obećavam da ću objaviti mamin recept za ajvar i definitivno ću to uraditi ovih dana. Retko dobar.
Najbolji je domaći ajvar! Kad u septembru Ćubela i ja uberemo papriku i poonesvešćujemo se pored Smederevca videćete štaaaa je ajvar! 😀
Postovani,
zanima me koje maslinovo ulje koristite za pecenje?Od spice masline ili extra djevicansko?
Kako hrono ishrana dopusta sunku,salame kad su pune aditiva i svakakvih otrova?
Pozdrav!
Hladno ceđeno maslinovo ulje. I nisu su sve šunke pune otrova i nisu baš svi aditivi loši. Ko ima baku i deku pa može da uzima domaće, super. Ja bih samo tako radila da mogu. Mi ostali koji nemamo sigurnu varijantu za kupovinu domaćeg mesa, moramo da kupujemo u marketima. Ja lično kupujem od velikih proizvođača koji se do sada nisu obrukali. Ili u proverenim mesarama.
A da li smeju jaja uz ajvar?
Smeju.
da li postoji recept za hleb\pecivo bez kisele vode ? hvala
Samo stavite običnu vodu umesto kisele.
Ana, molim Vas, na koliko stepeni i koliko dugo se mafini peku?
Hvala
210 stepeni, oko 20 minuta. proverite čačkalicom da li su gotovi
Kakva smesa treba da bude? Retka ili gusta?
Gušća