Mafini od prosa

21/04/2015

Mafini od prosa-s

Kuva i piše:

Ivana Milić

ivana-milic-PROFIL

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Proso je jedna od najzdravijih žitarica i treba je obavezno uvrstiti u ishranu. Ukus je lep, a zrna sitna, tako da je pogodna za svakakve kombinacije.

Ovo je mera za 12 mafina.

Potopila sam u vodu jednu šolju prosa ujutru, uveče sam kuvala. Razmera je 3 šolje vode na 1 šolju prosa. Kad proključa, ugasite šporet i poklopite do ujutru. Žitarice će pokupiti svu tečnost i biće fine i rastresite.

Osnovni recept je:

  • kuvani proso (oko 1,5 decilitar, u pitanju je mala šolja)
  • 2 jaja
  • 2 kasike maslinovog ulja
  • so
  • pola praska za pecivo
  • susam za posipanje

Što se tiče punjenja, možete staviti svašta nešto lepo ☺- sir, šunku, ajvar, dinstani praziluk, pečurke…

Pomešajte sve sastojke, stavite u kalup za mafine (podmazite kalup ako ne koristite papir za pečenje) i pecite na 200 stepeni dok ne porumene. Dobiju lepu koricu spolja, a unutra su mekani i sočni.



4 komentara

  1. Da li mogu ovi mafini da se naprave od prosenog brasna? Koja kolicina ide ako moze 🙂 ?

Ostavite komentar