Kuva i piše: Jasna Veljanović Ako vam je …
Kuva i piše:
Ivana Milić
Proso je jedna od najzdravijih žitarica i treba je obavezno uvrstiti u ishranu. Ukus je lep, a zrna sitna, tako da je pogodna za svakakve kombinacije.
Ovo je mera za 12 mafina.
Potopila sam u vodu jednu šolju prosa ujutru, uveče sam kuvala. Razmera je 3 šolje vode na 1 šolju prosa. Kad proključa, ugasite šporet i poklopite do ujutru. Žitarice će pokupiti svu tečnost i biće fine i rastresite.
Osnovni recept je:
- kuvani proso (oko 1,5 decilitar, u pitanju je mala šolja)
- 2 jaja
- 2 kasike maslinovog ulja
- so
- pola praska za pecivo
- susam za posipanje
Što se tiče punjenja, možete staviti svašta nešto lepo ☺- sir, šunku, ajvar, dinstani praziluk, pečurke…
Pomešajte sve sastojke, stavite u kalup za mafine (podmazite kalup ako ne koristite papir za pečenje) i pecite na 200 stepeni dok ne porumene. Dobiju lepu koricu spolja, a unutra su mekani i sočni.
Da li mogu ovi mafini da se naprave od prosenog brasna? Koja kolicina ide ako moze 🙂 ?
Mogu, ali će možda malo gorčiti. Od ove količine ispadne između 8 i 10 komada, zavisi od veličine kalupa.
Ujutru potopiti,uveče kuvati i sledeće jutro praviti mafine?
Može i tako.