Kada ne stižete da odete do prodavnice i obnovite zalihe onda se okrenete onome što najmanje koristite pa ga najviše imate u kući. Eto kako su nastale palačinke sa mekinjama.
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Proso je moja najveća ljubav.
Ovog puta nešto zaista jednostavno. Jedino što morate da potopite proso pre upotrebe da bi eliminisali fitinsku kiselinu, više o tome pročitajte OVDE. Ujutru procedite proso, nalijte novu vodu i pustite da provri. Posle dva minuta poklopite šerpu i sklonite je sa ringle. Za 15 minuta proso će upiti svu vodu. Ostavite ga da se malo prohladi, jer će ići u umućena jaja, pa ne bi valjalo da se od toga napravi kajgana.
Umutite jaja što penastije, dodate proso, so, prašak za pecivo i ulje. Sve umešate kašikom i sipate u kalupe za mafine koje ste namazali svinjskom mašću. Možete da koristite i nešto drugo za mazanje, ali meni se mast pokazala kao najbolja, ali i kao najjeftinija za ovakve stvari. Stvarno je besmisleno bacati maslinovo ulje ili puter na ovako nešto. Da su kolači u pitanju pa da razumem.
Kada napunite kalupe u sredinu svake smese dodajte po jednu mini mocarelu. Ako imate običnu, samo je iskidajte na kmadiće. Stavite kalup u zagrejanu rernu i pecite na 22o stepeni dok se ne zarumene. Meni su bili gotovi za dvadesetak minuta. I uopšte se nisu lepili za kalup, izvadila sam ih bez muke.
Za mafine vam je potrebno:
- 1 mala šolja (do 2 decilitra) prosa
- 2 male šolje vode
- 1 kašičica soli
- 3 jaja
- mini mocarela
- kašika maslinovog ulja
- 2 kašičice praška za pecivo
Od ove količine je ispalo 8 komada, mada sam ovog puta koristila dublji kalup nego što su ovi standardni po prodavnicama. Tako da bi vama možda moglo da ispadne i 10.
Malo više o prosu, o njegovim vrlinama i manama, možete da pročitate OVDE.
Prijatno!
Posto sam navikla da mi je mera casa od kiselog mleka,kolika je to mera ” mala solja”,posto za solju prosa mogu da merim casom od kiselig ili gredim?
Skoro isto stane. Stavite 2/3 čaše od kiselog mleka.
Da li je dozvoljeno van restrikcije ponekad jesti proso za rucak ? Imam super recept za rizoto sa sirom , paradaizom ,lukom i bosiljkom samo sto bih umesto pirinca koristila proso u tom slucaju
Može proso ponekad za ručak ali ne bi trebalo mešati sa proteinima. OTa vbarijanta sa sirom je svakako za doručak.
Sutra ujutru ih probam, pa se javljam?
Nekako mi se cini da u sastojcima fali pp
Nekako mi se cini da u sastojcima fali pp I nije mi jasno jel se voda dodaje I u smjesu….
Voda ne mora. A prašak za pecivo možete da stavite
Jel mogu ove projice i restrikciji?
Mogu ali ne često jer se mešaju jaja i sir.
Pravila jutros i baš su nam se svideli! Jesam stavila dva umesto tri jaja i morala sam pažljivo da ih vadim da se ne bi raspali, ali u svakom slučaju mi se sviđa fora ?