Mafini od celog zrna heljde (bez glutena)

02/09/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Mafini su moja stara strast. I obožavam da ih pravim čak i sa celim zrnevljem. Do sada sam uglavnom pravila one sa prosom. To je bio plan i za nedeljni Pidžama party ali sam u poslednjem gtrenutku shvatila da prosa nema.

U fioci samo heljda. Ok, do sad je nisam oristila al nema razloga da ne uspe.

Pogledajte kako sam napravila mafine:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/1303025633191886/

Mere su poprilično promenljive jer jurite gustinu smese, a nju možete da vidite u videu. I kada god kuvam celo zrno, da li je heljda, proso, ječam, ovas, uvek skuvam više. Taman za dva doručka. Danas mafini, sutra kaša sa, na primer, sirom i slaninom. I glava vas ne boli.

Umesto čaše ili šolje koristila sam mericu.

Potrebno vam je:

  • 250 ml heljde (od čega sam iskoristila 5 dobro punih kašika)
  • 3 jaja
  • Cca 150 gr fete
  • Prstohvat soli
  • Malo slanine (opciono, nama je preostalo Kosmajske od galete koju smo pravili)
  • Malo goranskog začina, recept za njega imate OVDE.
  • 1 puna kašičica praška za pecivo
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 6 maslina

Mafini jesu bili čista improvizacija u lajvu ali su ispali fantastično, što možete da vidite i na slikama. I bili su jako ukusni i mislim da bi se dopali čak i onima koji ne vole specifičan miris heljde. Jer su sastojci pored nje odlični. Sir, kao što možete da vidite u videu može da se smanji ili poveća. Sa malo više je uvek bolje ali nemojte ni preterati jer bi se mafini teže ispekli i dobri svoju formu. Ipak su jaja i heljda ovde gradivni materijal, što bi se reklo.

Gustinu pogledajte u videu i nećete omašiti.

Ova smesa je bila dovoljna za šest mafina jer sam koristila mali kalup. Ako želite veći sa proporcionalno sve povećajte. I za onaj najveći kalup mislim da bi ova količina skuvane heljde bila tačna mera. Ali još tri jajeta i sve ostalog malo više. Ali dok jurite gustinu već ćete se snaći šta vam je još potrebno. Ovako sam potrošila otprilike polovinu skuvane heljde što znači da u startu možete da stavite oko 130 grama nekuvane heljde.

Pročitajte još:

Savršen goranski začin

U kalup sam stavila masne papiriće, pa smesu , pa u sredinu svake po maslinu. I pravac zagrejana rerna. Ja imam Boschovu rernu koja se odlično pokazala kada treba više stvari da se peče odjednom tako da su mafini uketeli dok se Milenina galeta (pita) već pekla. Na 220 stepeni jedno petnaestak minuta. I to je to.

Heljda je inače dobar izbor za one koji su intolerantni na gluten. Međutim, imaju protein sličan glutenu pa bi oni sa ozbiljnom alergijom trebalo d se konsultuju sa lekarom i oko heljde.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?Ostavite komentar