Mafin – pita sa sirom i spanaćem

26/01/2015

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Dok ne budem našla dovoljno vremena i bila sigurna da su mi živci kao konopci, neću razvijati svoje kore. Mislim da bi u trenutku očajanja zato što mi ne uspeva, ili kore pucaju, cela smesa završila kroz prozor.

Do tada, kupovne kore su moj drug. Jeste da u njima ima belog pšeničnog brašna, ali zato pite neću jesti često. Jednom u deset dana mi je sasvim dovoljno. A ako neko nađe kore od 100% integralnog brašna, molim da mi javi. Odmah idem da ih kupim.

Za ovu pitu vam treba:

  • pakovanje kora od heljde (ja sam iskoristila malo više od polovine pakovanja, jer sam deo kora potršila na nešto drugo)
  • 500 grama mladog sira
  • 4 jaja
  • 2 decilitra kisele vode
  • 1 declitar ulja od koštica grožđa (možete bilo koje dozvoljeno, ja često stavljam i maslinovo u pite)
  • so
  • 5 kocki smrznutog spanaća (nisam našla svež)

Pita mafin81 SAJT

Kore sam uveče izvadila iz kese i jednu, pored druge, poslagala po pultu da se osuše do jutra.

Kad sam sutala, pre nego što sam krenula u šetnju sa psima, izvadila sam kocke spanaća iz zamrzivača, stavila ih u plstičnu posudu koju sam smestila na radijator. Dok sam se vratila, bile su otopljene i spremne za upotrebu.

Kore sam izmrvila što sitnije rukama.

Pita mafin3 SAJT

Umutila sam 4 jaja sa solju, pa dodala ulje, isitnjen sir, spanać i kiselu vodu. A zatim sam ubacila kore. Smesu sam ostavila 10 do 15 da stoji, taman da se zagreje rerna, ne bi li kore upile deo tečnosti.

Klup za mafine sam punila kašikom. Ja imam manje kašike za supu, pošto ne podnosim veliki escajg, tako da je meni po “mafinu” išče dve i po kašike smese. Punila sam ih skoro do vrha. A onda sam ih posula susamom.

Pita mafin5 SAJT

Pekla sam ih na 230 stepeni između 30 i 40 minuta.

Možda sam mogla da ih pečem kraće na višoj temperaturi (i mislim da bi to bilo bolje) ali trenutno koristim silikonski kalup, a on ima ograničenje u tepmeraturi. I zato misli da ću se uskoro pozdraviti sa ovim kalupom. Iako silikon ima svoji prednosti: ne lepi se, lako se pere, lako se vade mafini iz njega……ima i nekoliko mana. Prva mana je temperatura, a druga oblik. Jednostavno mafini, ili pita mafini, nisu tako lepi u nemu kao u onim metalnim ili teflonskim. Nekako su manji i kockastiji. A ja volim kada mi je sve potaman, pa i na oko.

Pita mafin7 SAJT

Prijatno!

 

 1 komentar

  1. Mnogo mi se dopada nacin pripreme jela i kombinacija namirnica. Hvala sto nas podsticete da razmisljamo kako se ispravno hraniti.

Ostavite komentar