Kuva i piše: Ana Ćubela Ja sam osoba koja preteruje u …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ovaj hleb je za dve kategorije ljudi: za one koji imaju mali budžet i za one koji nemaju vremena da čekaju da se hleb ispeče.
Ražano integralno brašno košta maltene kao i obično pšenično, cena mu je oko 60 dinara za jedan kilogram. Heljdino koje je dosta skuplje ne mora da se koristi u velikim količinama, kao ni speltino, čija cena je u poslednjih nekoliko meseci vrtoglavo porasla.
Takođe, ovaj hleb se jako brzo sprema. Ni ja nisam imala vremena, pa sam ga umesto u plehu pekla u kalupima za mafine i samim tim skratila vreme pečenja.
Za mafin hleb vam je potrebno:
- 3 čaše ražanog brašna (ako smesa bude ređa, dodajte još jednu čašu, sve zavisi od brašna kako je mleveno)
- 2 čaše kisele vode
- 1 kašika smrvljenog lana
- pola kašike suncokreta
- po kašike golice (seme bundeve)
- kašičica soli
- polovina praška za pecivo
- 2 kašike maslinovog ulja
*U pitanju je čaša od kiselog mleka u koju staje dva decilitra
Prvo umešate suve sastojke. Semenke, osim dobrog dela smrvljenog lana, nisam stavljala u brašno, ostavila sam samo za posipanje. Dodala sam ulje i vodu, sve umešala kašikom i punila nauljene kalupe.
Obratite pažnju na smesu, treba da bude baš gusta. Ako bude ređa, dodajte još jednu čašu brašna. Svako integralno brašno je priča za sebe
Napunila sam ih do vrha i stavila u zagrejanu rernu. Pekla sam ih na 220 stepeni oko pola sata.
Uz njih je išla kajgana sa sremušem. Iskoristite ga maksimalno dok ga ima na pijacama.
Prijatno!
Koliko vode ide ?
Dodala sam sad. Dve čaše kisele vode
Još jedan u nizu lijepo pripremljni kruh. Nisam probao,no po izgledu čini se dobar. Prilog uz njega primeren,koji volim. Pečenje u kalupu dobra ideja,brzo bude gotov i svjež. Nemam što više dodati, bravo Ana.
Kakva je gustina testa pre nego što se sipa u kalupe? Čini mi se da bi na ovaj odnos vode i brašna bilo baš retko
Ne treba da bude retko, već gusto. Zavisi malo i od brašna. Ako bude retko dodajte još brašna
Da li smesa moze da stoji u frizideru par sati pre pecenja?
Može da stoji par sati, ali je ja ne bih držala u frižideru već pokrivenu na stolu ili pultu, na sobnoj temperturi.
Pravila sam ove mafine ali mi je testo unutra ostalo malo vlazno..kako to da izbegnem sledeci put?
Dodajte malo više brašna i pecite ih malo duže. vaka rerna je različita. Kada koristim tuži recept ja to vreme uzimam samo kao okvirno. Nikada ne vadim testo a da nisam pre toga ubola čačkalicom. Ako se lepi, mora još malo.
Da li se stavlaju sirove ili pecene semenke?
Hvala unapred
Sirove.
Da li bi moglo da se mesa razano sa jos nekim brasnom? Koje bi bilo najbolje?
Možete sa bilo kojim brašnom. Samo vodite računa da se od ječmenog i ovsenog brašna hlebovi mrve pa ih dodajte manje nego ražanog.
Da li je ovo mera za kalup od 6 ili.12 mafina? Hvala:)
Mislim da je za 12. Davno sam pravila. Moraću da počnem da pišem broj u receptima.
Mogu li da se zamrznu?
Sve možete da zmrzanete
Koje razano koristite,mislim koji proizvodjac?
Najčešće Inbterpak