Lonac sa suvim rebrima

30/08/2016

Lonac sa suvim rebrima 4 s

Kuva i piše:
Jasna Veljanović

Jasna profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Otkako sam na hrono ishrani otvorile su mi se nove mogućnosti što se tiče hrane. Neke namirnice koje sam u širokom luku izbegavala, smatrajući ih kaloričnim, sada su dozvoljene, a nebrojeno više drugih sam izbacila, za koje sam smatrala da nisu strašne i da mogu da prođu. Po prvi put u životu mi je jasno zbog čega i kako sve funkcioniše. Tako su me, pre neki dan u izlogu mesare u kojoj se snabdevam, namamila suva svinjska rebra. S obzirom da ih do sad nisam koristila, izmislila sam recept.
Za optrilike tri porcije vam je potrebno:

  • 500 grama suvih svinjskih rebara (zamolite da vam ih usitne u mesari)
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 glavica ljubičastog luka
  • 1 mladi beli luk (ili nekoliko čenova starog)
  • 1 paradajz
  • 2 tikvice
  • malo svežeg peršuna

Uzmite lonac zapremine 2 litra, da se sve sprema na malom prostoru. Uključite ringlu na srednju vatru (kod mene 5 od 9) i tako pripremajte jelo od početka do kraja. Na samo dno stavite maslinovo ulje od komina i rasporedite komade suvog mesa.

Lonac sa suvim rebrima 1 s

Ostavite da se dobro proprže sa obe strane (oko 15 minuta).

Lonac sa suvim rebrima 2 s
Zatim nasecite jedan i drugi crni luk na kolutove, beli luk i prekrijte meso.

Narežite paradajz i tikvice i poređajte ravnomerno po površini lonca.

Lonac sa suvim rebrima 3 s

Na kraju dodajte nekoliko drvca peršuna.

Prekrijte lonac i zaboravite na njega jedno 45 minuta. Kada otvorite poklopac, izmešajte sve sastojke, dodajte još 2 čaše vode i sačekajte jo 15 minuta da se sve ukuva. Kako su suva svinjska rebra samo po sebi veoma aromatična i jaka, za ovo jelo vam nije potreban nijedan dodatan začin.

Poslužite ovo jelo uz paprike, mladi crni luk i peršun, začinjene krupnom morskom solju, hladno ceđenim maslinovim uljem i umeboši sirćetom.Ostavite komentar