Ljubavni uštipci

11/10/2018

Kuva i piše:
Milena Milićević

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Ljubav je pokretač za sve. Kratka fraza koja se u životu svakog od vas pokazala kao tačna sto hiljada miliona puta. Roditeljska ljubav. Ljubav među partnerima. Ljubav prijatelja. Ljubav prema hrani. Ljubav prema poslu. Ljubav prema prirodi….Ovaj mali uvod, zapravo bi trebalo da vas zagolica da se i vi onako zaneseno, mmmmm-kajući u sebi i pevušeći, upustite u avanturu pravljenja Ljubavnih uštipaka.

Već sam vam pisala da je moja mama čarobnica u kuhinji. Verujem da većina vas to može da kaže za svoje majke. Oduvek verujem da je njen uspeh, ljubav koju nosi u sebi. Ne baš prema kuvanju, jer je ceo život imala tu „obavezu“, već ona ljubav prema meni i svim osobama za koje sprema. Kako ne živimo zajedno već više od 15 godina, volim da bar jednom nedeljno zajedno doručkujemo, pa mi nikada nije teško da ustanem ranije, odem do mame i posle divnog druženja odem na posao. Kada mi obaveze dozvole, znamo da provedemo ceo dan zajedno, pa krenemo od doručka, izađemo u šetnju na Dunav i na kafu, pa dan upotpunimo ručkom, a kasnije gurkanju na krevetu i komentarisanju svega i svačega. Sedenje za istim stolom, razgovor, uživanje u hrani je jedan od najboljih načina za punjenje baterija. Ako se još na stolu nađu i omiljene špecije, zadovoljstvo je još veće.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Mama razvlači sjajne kore i pravi najlepše pite, o čemu sam vam već pisala. I pošto sam ja pitoman, to se skro uvek nađe na meniu doručka. Ovoga jutra sasvim neplanski našli su se i meni omiljeni uštipci. Odmalena sam se davila u uštipcima i mekikama, a među obožavanim su mi i krofne. No, o njima neki drugi put. Kako sada pita i uštipci, pitate se vi? To sam se i ja pitala, dok sam kao malo dete obigravala oko stola i pomenutih uštipaka. Kaže mama, ispala mi iz ormara jedna kesica brašna, prosula se a ono malo što je ostalo, bilo mi je žao da bacim, pa mi je samo u sekundi sinulo…Verujte, ni najmanje mi nije smetalo da mažem sremski sir na uštipke i da štrpkam parčiče pite sa sirom i prazilukom.

Jutro posle, zasukala sam i ja rukave i ponovila, doduše ne tako uspešno, uštipke od jutra pre. Kako to obično biva sa mamama i bakama i tetkama i strinama, nikada, tačnije veoma retko, imaju tačne mere. Ja sam pravila kako mi je rečeno – po osećaju. Verujte uspećete. Ako pravite za nekoga koga volite, a u ovom slučaju podrazumeva se da volite sebe i želite sebi da ugodite, a ako još niste dostigli taj nivo, spremite za neke ljude koje volite. Takođe, hrana nije samo potreba – u mom slučaju to je ljubav, igranje i uživanje.

Za ljubavne uštipke potrebno vam je:

  • 1 jaje
  • šolja kefira (ili kiselog mleka)
  • šolja brašna ( počećemo od te mere – u mom slučaju ječmeno, samo malo heljdinog)
  • so
  • kašičica praška za pecivo ili sode bikarbone ( mama je stavljala sodu, a ja sam pzp)
  • čepić bilo koje rakije ( mama ovo nije stavljala)

nfd

Umutite jaje i kefir, dodajte brašno malo po malo, dok ne postignete gustinu gušću nego za palačinke. Masa bi trebalo da bude žitka, ali ne retka. Rakija u ovoj smesi neka vas ne buni, jer će ona ispariti tokom prženja, a omogući će da smesa ne upije mnogo ulja. Ostavite tako umuljanu masu da odstoji 15-20 minuta, da brašna malo upiju tečnost.

U manjoj šepici, neka bude uža a viša, da biste manje ulja koristili za prženje, ugrejte mast ili neko ulje koje dobro podnosi visoke temperature. Kašikom vadite testo, ne treba da budu velike količine testa i pažljivo ubacujte u vrelo ulje. Ne treba da ih bude puno u šerpici da ne rashlade puno ulje. Odmah će narasti, pa ih okrenite posle minut, pržite još minu do dva sa druge strane i odmah vadite na ubrus da se ocede.

Sledeći korak je uživanje. Slobodno mmmm-ćite i pevušite, bez obzira što su stare babe znale da kažu da onaj ko peva za stolom, imaće ludog muža/ženu 😀

Ovi ljubavni uštipci sjajno se slaž sa svim namazima. Sirnim, ajvarskim, posnim….cepkanje uštipaka, mazanje i umakanje su dozvoljeni…volite sebe i ugodite kad god možete. Vaš stomak i ceo organizam biće vam zahvalni. O psihi da i ne govorim.

Ljubav se pokazuje na razne načine.

Uživajte i prijatno.Ostavite komentar