Za izgleda fotografije zahvalite Ani koja je mlatila po tiganju, ali se vidi koliko je puterasto i ukusno. Zato je i “avangardno”
Kuva i piše:
Milena Milićević
Verujem da svi imate omiljenu hranu i da su vam neka jela na listi za posebna uživanja. Kod mene su to oduvek bile pite, razni sosevi, paradajz i paprika, a neke namirnice sam vremenom zavolela, kao patlidžan i ljute papričice. Slanina, čvarci, kobasice mi nekada nisu bile na meniju, ali kako se u životu i mi menjamo, menja se i naš ukus i ljubav prema određenoj hrani. Nekoliko godina nisam konzumirala meso, jednostavn nije mi se uopšte jelo, a onda jednog dana sam osetila neverovatnu želju za kobasicom sa roštilja…iznenadila sam i samu sebe ali i svoje bližnje. Od tada svi mesni nusproizvodi postali su deo mog jelovnika.
Isti je slučaj i sa lignjama. Možda su mogle da prođu samo u salati, obarene, sa pavlakom, peršunom i belim lukom, ali sa roštilja, pečene, pržene, pohovane….ma nikako. Međutim eto i to se menja, pa sada sem salate imam novo omiljeno jelo od lignji, a to je pečene u rerni. Možda ovo jelo nije baš preporučljivo da se često jede, jer em su lignje kaloričniji morski plod pa ne bi trebalo često da ih jedemo, em u ovoj izvedbi nisu baš za česti ručak. Kako oni vanrestrikscije mogu ponekad za ručak da jedu i testeninu ili pirinač, onda su i prezle od ovih naših hlebića dozvoljene ponekad. Oni u restrikciji, mogu slobodno da ih jedu za doručak uz nešto, sjajne su.
Za „Lignjoslava“ u rerni potrebno vam je:
- pakovanje lignji – oko 400 gr
- prezla integralna
- 2-3 čena belog luka
- biber
- narendana kora limuna
PS: Ovo je jelo za vanrestrikciju, odnosno normalnu standardnu hrono ishranu
Lignje iseći i na papiru posušiti. Iseći malo krupnije, a repiće odnosno pipke ostaviti cele.
Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?
Za posip, prezle napravite od zaostalog, bajatog hleba koji ste pravili za doručak. Samo ga sameljite u secku. Razmišljam da bi možda mogao i samleveni susam, ali u toj kombinaciji nisam probala. Onda 3-4 čena belog luka istisnite kroz presu za beli luk, dodajte biber i koru naredanog limuna, koji ste prethodno držali u rastvoru sode bikarbone i sirćeta. Sve to izmešajte.
Isečene i posušene lignje malo rukama premažite maslinovim uljem, zatim uvaljajte u posip, otresite i ređajte u pleh koji ste namazali puterom. Možete i da nanižete na štapiće, lepše će delovati. Ako ređate u pleh bez štapića, neka sve bude u jednom redu.
Rernu uključite da se greje na 190. Ubacite pleh, posle 20 minuta izvadite i polako, blago promešajte, zapravo malo okrećemo lignje da se i sa druge strane ispeku lepo. Ako su vam na ražnjiću, samo ih okrenite. Pecite još 15 minuta.
Kada izvadite iz rerne malo posolite, a možete i da ih pospete peršunom. Jedite odmah. Lepše su dok su tople.
Sjajno se slažu sa zelenom salatom.
Uživajte i prijatno.