Kuva i piše: Ana Ćubela Hrana spaja. A mi smo živi …
Kuva i piše:
Jovana Milovanović
Nakon Ligurije i farinastične farinate vodim vas u antički Rim.
LIBUM – žrtveni hleb iz Pompeje
Nestvarno dobar i brz doručak.
Sastojci:
- 400 grama riccotta sira (ili ovčijeg ili fete ili nekog drugog masnijeg sira ili sira koji vam je dozvoljen. A imam i hrono rešenje ukoliko koristite samo mlade blage sireve, jer je poenta da bude malo slaniji i kiselkast. Uzmete mladi ili sremski sir pa mu dodate kašičicu soli i kašiku limunovog soka pre mućenja :p i eto…zeznusmo i Rimljane :p)
- 100 grama brašna (ja stavila speltino)
- 1 jaje
- so, ako sir nije slan
- lovorov list ( čekala sam svež iz Dalmacije nedelju dana i na kraju stigao polusuv mhhhh te ako ne nađete svež kupite suv, ali obavezno, jer cela kuca mirise iz rerne)
Sir dobro izlupati, ako je u kriškama ni jedna grudvica da ne ostane, baš da bude glatko. Dodati jaje i brašno i sve dobro ulupati i umešati. Kad sam mogla ja sa ubodenom rukom jutros (prilog slika, a ta priča nekom drugom prilikom) možete i vi da ZAPNETE).
Rernu ugrejati na 180 stepeni. Na pleh staviti pek papir i posuti ga lovorovim lišćem. Od smese koja će biti lepljiva i meka (ne dodavati joj zbog ovoga više brašna, takva treba da bude) pobrašnjenim rukama praviti 4 loptice veličine mandarine, staviti na lišće i blago pritisnuti. Ređati ih razmaknute na plehu.
Smesa je jako lepljiva i moj savet je da između dve loptice operete ruke pa ponovo, jer pobrašnjivanje ruku i ne pomaže mnogo. Kad se koristi integralno brašno izgledaju malo hrapavije nego one ”prave” koje su bele i glatke, ali to nam je što nam je.
Peći na 180 stepeni oko 35 minuta. Savršene su i tople i hladne. Ovo takođe možete napraviti baš kao hleb, jedna lopta i pritiskanje, pa nožem malo rasečete unakrsno…ali meni je ovako bilo lepše, a i praktičnije je.
Jutros sam doruckovala libum. Mnogo je dobro. Svaka cast za recept. Ja sam doduse stavila pola kasicice praska za pecivo. Bilo je meko i neverovatno ukusno.
PRIJATNO! Baš mi je drago da Vam se dopalo. Pozdrav. Jovana