Libum – žrtveni hleb iz Pompeje

16/07/2015

Libum 3 s

Kuva i piše:
Jovana Milovanović

Jovana profil s

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Nakon Ligurije i farinastične farinate vodim vas u antički Rim.

LIBUM – žrtveni hleb iz Pompeje

Nestvarno dobar i brz doručak.

Sastojci:

  • 400 grama riccotta sira (ili ovčijeg ili fete ili nekog drugog masnijeg sira ili sira koji vam je dozvoljen. A imam i hrono rešenje ukoliko koristite samo mlade blage sireve, jer je poenta da bude malo slaniji i kiselkast. Uzmete mladi ili sremski sir pa mu dodate kašičicu soli i kašiku limunovog soka pre mućenja :p i eto…zeznusmo i Rimljane :p)
  • 100 grama brašna (ja stavila speltino)
  • 1 jaje
  • so, ako sir nije slan
  • lovorov list ( čekala sam svež iz Dalmacije nedelju dana i na kraju stigao polusuv mhhhh te ako ne nađete svež kupite suv, ali obavezno, jer cela kuca mirise iz rerne)

Sir dobro izlupati, ako je u kriškama ni jedna grudvica da ne ostane, baš da bude glatko. Dodati jaje i brašno i sve dobro ulupati i umešati. Kad sam mogla ja sa ubodenom rukom jutros (prilog slika, a ta priča nekom drugom prilikom) možete i vi da ZAPNETE).

Libum 1 s

Rernu ugrejati na 180 stepeni. Na pleh staviti pek papir i posuti ga lovorovim lišćem. Od smese koja će biti lepljiva i meka (ne dodavati joj zbog ovoga više brašna, takva treba da bude) pobrašnjenim rukama praviti 4 loptice veličine mandarine, staviti na lišće i blago pritisnuti. Ređati ih razmaknute na plehu.

Libum 5 s

Smesa je jako lepljiva i moj savet je da između dve loptice operete ruke pa ponovo, jer pobrašnjivanje ruku i ne pomaže mnogo. Kad se koristi integralno brašno izgledaju malo hrapavije nego one ”prave” koje su bele i glatke, ali to nam je što nam je.

Libum 4 s

Peći na 180 stepeni oko 35 minuta. Savršene su i tople i hladne. Ovo takođe možete napraviti baš kao hleb, jedna lopta i pritiskanje, pa nožem malo rasečete unakrsno…ali meni je ovako bilo lepše, a i praktičnije je.

Limub 2 s



2 komentara

  1. Jutros sam doruckovala libum. Mnogo je dobro. Svaka cast za recept. Ja sam doduse stavila pola kasicice praska za pecivo. Bilo je meko i neverovatno ukusno.

Ostavite komentar