Libanski hleb

26/10/2018

Kuva i piše:
Milica Jović

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

 

Toliko recepata bliskoistočne kuhinje koje smo pravili u hrono izvedbi, njihov humus, falafel, baba-ganuš i mnoge druge stvari, a nemamo libanski hleb da upotpuni sve to.

Ranije sam ga pravila sa kvascem, kako se i pravi, kupovala sam i od belog i integralnog brašna, ali do sada još nisam probala da napravim hrono libanski hleb, jer sam mislila da se neće napraviti onaj njihov specifičan “dzep” unutra, što ga i čini posebnim, jer se tako lepo otvori i puni.
Odvažila sam se da probam i zaista se oduševila i ukusom, mirisom, a i izgledom.
Potrebno je:
  • 200 gr speltinog integralnog brašna
  • 80 ml tople kisele vode
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • Prstohvat sode bikarbone
  • Prstohvat soli
Pomešati brašno, so i sodu bikarbonu, zatim dodati kiselu vodu i maslinovo ulje. Ostaviti da odstoji 15 minuta. Testo doraditi i podeliti na 4 dela i od svakog napraviti lopticu. Za razvijanje loptica površinu sam posula speltinim mekim brašnom, mislim da može i integralno, razvije se vrlo tanak krug. Zagrejati teflonski tiganj i peći hleb kratko samo sa jedne strane, jer se tako napravi vazdušni “dzep” unutra.
Možete ga nafilovati humusom ili nekim drugim namazom i kombinovati sa čim god želite, ukus je božanstven.



Ostavite komentar