Kada sam počinjala svoje kulinarske avanture, upravo sam muku mučila sa tim odokativnim merama, ali moram priznati da se moja majka svojski trudila da te svoje odokativne mere svede na nešto što može biti od pomoći početniku.
Kuva i piše:
Milica Jović
Toliko recepata bliskoistočne kuhinje koje smo pravili u hrono izvedbi, njihov humus, falafel, baba-ganuš i mnoge druge stvari, a nemamo libanski hleb da upotpuni sve to.
Ranije sam ga pravila sa kvascem, kako se i pravi, kupovala sam i od belog i integralnog brašna, ali do sada još nisam probala da napravim hrono libanski hleb, jer sam mislila da se neće napraviti onaj njihov specifičan “dzep” unutra, što ga i čini posebnim, jer se tako lepo otvori i puni.
Odvažila sam se da probam i zaista se oduševila i ukusom, mirisom, a i izgledom.
Potrebno je:
- 200 gr speltinog integralnog brašna
- 80 ml tople kisele vode
- 1 kašika maslinovog ulja
- Prstohvat sode bikarbone
- Prstohvat soli
Pomešati brašno, so i sodu bikarbonu, zatim dodati kiselu vodu i maslinovo ulje. Ostaviti da odstoji 15 minuta. Testo doraditi i podeliti na 4 dela i od svakog napraviti lopticu. Za razvijanje loptica površinu sam posula speltinim mekim brašnom, mislim da može i integralno, razvije se vrlo tanak krug. Zagrejati teflonski tiganj i peći hleb kratko samo sa jedne strane, jer se tako napravi vazdušni “dzep” unutra.
Možete ga nafilovati humusom ili nekim drugim namazom i kombinovati sa čim god želite, ukus je božanstven.