Kuva i piše: Jelena Cocco #restrikcijaopen #dorucak Tetkini stapici, …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Kada sam pre dve godine počinjala sa hrono ishranom mlečni proizvodi su bili dozvoljeni u restrikciji. Preporuka je glasila: 3 do 4 puta ujutru za doručak i to mladfi sir, kiselo mleko, ređe pavlaka, feta i kajmak. I to ga se pridržavam i danas. Mada mlečno često jedem maksimalno dva puta. Ali trošim i fetu i kajmak, jednom u deset dana ili dve nedelje. Kajmak ređe jer ne stižem do pijace svaki put, a mlad kajmak ne valja da stoji. Greota bi bila 😉 .
Ovog puta sam napravila jutarnju salatu koja me podseća na leto.
Stavila sam:
- Feta sir
- Crne masline
- Kuvane leblebije
- Trećinu avokada
- Origano
- Sumak
- Maslinovo ulje
Količine su zaista proizvoljne. Jela sam sama pa sam stavila dve kockice fete, možda 50 grama, dve kašike skuvanih leblebija, 4 – 5 maslina i trećinu avokada koja se nekoliko dana vukla po frižideru i . Dodala sam prstohvat origana i prstohvat sumaka. Sve sam prelila sa pola kašike maslinovog ulja.
Sumak je kiselkast začin koji dolazi sa Bliskog istoka. Ne samo što jelima daje osvežavajuću aromu i lepu boju i on je popričično zdrav. Sadrži vitamina C, proteine, vlakna i minerale poput kalijuma, kalcijuma, magnezijuma i fosfora. Takođe, kao i peršun, važi za prirodni diuretik, pa će vam ova salata svakako pomoći i u izbacivanju viška vode.
I da se ne lažemo, sumak je ovde kod nas teško naći. ja sam ovaj dobila iz inostranstva. Ali salata neće biti loša bez njega, samo dodajte nekoliko kapi limuna, da malo sve zakisi.
I ova salata je odlično išla uz hrono pločic iz “Hleb i kifle”.
Prijatno!