Letnje lepinje

29/06/2016

Budjavac 2 s

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Ove lepinje se zovu letnje samo iz jednog razloga – napravljene su na moru. Nema nekih posebnih letnjih sastojaka u njima. Ovde, gde trenutno letujem, imam dobro opremljenu kuhinju pa mogu sebi da napravim pecivo. Jer – prave se bukvalno za pet minuta. A kada sam na odmoru, ujutru baš nigde ne žurim.

I jedini preduslov je da imate rernu, mada sam sigurna da bi mogle da se ispeku i u tiganju, kao petominutne lepinje.

Jedino što nemam u kuhinji je vaga. Ali zato imam dobre, stare plastične čaše od kiselog mleka. A one su odlične za merenje.

Budjavac 4 s

U čašu, punu do vrha, otprilike staje 100 grama brašna. Gramaža varira od 10 do 15 grama u zavisnosti od vrste brašna i kako je mleveno. Ali za obe naše lepinje ionako nisu potrebne stroge mere.

Stavila sam:

  • 1 čašu ražanog integralnog brašna
  • 1/2 čaše speltinog integralnog brašna
  • 1/2 čaše ječmenog integralnog brašna
  • 1 ravnu malu kašičicu morske soli
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 3 pune kašičice istopljenog putera
  • 1 čašu kisele vode
  • semenke po želji

Prvo sam pomešala suve sastojke, pa dodala puter i kiselu vodu. Sve sam lepo umešala i kašikom vadila na pek papir. Ispalo je 5 lepinja. Zagladite ih i formirajte mokrim rukama. Na jedan deo sam stavila suncokret i utapkala, drugio deo sam ostavila bez ičega jer je malo dete jelo sa nama.

Stavila sam pleh u zagrejanu rernu i pekla između 10 i 15 minuta na 200 stepeni.

Budjavac 1 s

A kako sam u Crnoj Gori, tako se za doručak podrazumeva pršuta. 🙂 Međutim, ovog jutra sam, valjda još pod utiskom dr Alana Delaboa, sebi dala odušak i sa budjaviim sirom. Toliko ga volim, a retko sam ga jela u poslednje vreme. Skoro da nisam uopšte.

Budjavac 3 ss

I uživala sam u svakom pogledu! Uz ove lepinje izaberite priloge po vašoj želji.



2 komentara

Ostavite komentar