Lepinje za očajne domaćice

12/03/2015

Lepinje-za-ocajne-domacice7-s

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Da li vam se desilo da smutite nešto iz nužde i očekujete tek takav ukus da ne ostanete gladni, a dobijete nešto neočekivano dobro? E, to je ovde slučaj.

Cele nedelje sam u haosu i ne stižem da umesim hleb. Već tri dana mi stoje pomešana brašna u činiji da bi napravila Vericinu fantaziju od hleba i ne stižem. Čak sam i psilijum samo zbog ovog hleba nabavila.

I tako ustanem prekjuče, znam da nemam ništa za doručak, i krenem da preturam po fiokama. Odlučim da napravim brze lepinje, ali shvatim da nemam ni jaja, niti bilo šta mlečno u kući (jer prethodnu noć nisam stigla da procedim kefir). Ali ugledam malo kisele vode u flaši.

I šta ću, uključim rernu. Uzmem čašu i po brašna, dodam u nju malo soli, dve kašičice praška za pecivo, dve manje kašike maslinovog ulja, malo smrvljenog lana i čašu kisele vode. U pitanju su čaše od kiselog mleka, ali to već verovatno znate.

Kašikom izvadim smesu na dve gomilice. Mokrim rukama ih oblikujem i gurnem u rernu. Bile su gotove za petanestak minuta.

Taj prvi dan sam ih pravila od kombinacije speltinog i ražanog integralnog brašna.

Lepinje-za-ocajne-domacice2-s

Sledeći dan sam ih napravila od jednakih delova ražanog, ovsenog i heljdinog integralnog brašna. Smesa je bila nešto ređa, pa su ispale tanje. Njih sam posula crnim susamom i jela ih uz kajganu sa slaninom.

Lepinje-za-ocajne-domacice3-s

Jutros sam ih opet napravila 🙂 Ovog puta u kombinaciji ražano i ječmeno integralno brašno. Dodala sam u njih pola kašike smrvljenog lana i pola kašike kima. Odozgo sam ih posula krupnom morskom soli i kimom.

Lepinje-za-ocajne-domacice7-s

Odlične! I super je količina za jednu osobu. A prave se sa nikad menje materijala i toliko su jednostavne da nema šanse da uspeju i onima koji nikad nisu kročili u kuhinju.

Ovo je gustina koja vam treba. Otprilike.

Lepinje-za-ocajne-domacice4-s

Kada izvadite dovoljnu količinu za svaku, mokrim rukama ih zagladite i dodajte nešto preko njih. Ako želite, dobre su i bez ičega.

Lepinje-za-ocajne-domacice6-s

Prijatno!

 



4 komentara

  1. Ana, hvala na predivnim, a nadasve zdravim receptima. Zahvaljujući istim, sam dosta toga naučila i uvela u ishranu. Sve pohvale i na načinu na koji prezentujete svoja iskustva, rečju i slikom!
    Imam samo jednu dilemu, a ujedno i pitanje. Ne bi li trebalo da testa fermentišu preko noći, zbog fitinske kiseline?

    Još jednom sve pohvale na radu i trudu koji ulažete!

    Srdačan pozdrav!

    1. Da, trebalo bi. Ali na žalost ni ja ne stižem uvek da zamesim uveče. Sve ove smese možete da spremite prethodnu noć, samo da ne stavite podizač testa. To ujutru dodate i pravac u rernu.

  2. Ne morate cak ni da stavljate podizac testa. Ja pravim brze lepinjice sa kiselom ili obicnom vodom, pomesam vise vrsta brasna, ali najcesce heljdino i razano, dodam malo maslinovog ulja, i to je sve. Meni su odlicne. Nema praska za pecivo, sode bikarbone, ni, sto je najbitjije, jaja ili mlecnog, pa ih mozete kombinivati sa bilo cim i u toku restrikcije. I, da, sve pohvale Ana za sajt. Uvek nadjem neku lepu ideju. ?

    1. I ja sam par puta slučajno napravila lepinje bez ičega 😀 . Podigle su se samo od kisele. Ali onda moraju odmah da se peku, nema stajanja da se smesa fermentiše i slično.

Ostavite komentar